7.8 C
Tuzla
28.11.2023.

Šta građane očekuje u NUB ”Derviš Sušić” u narednim mjesecima?

Iako smo u digitalnom dobu, mnogo je onih koji ipak više vole knjigu u printanom izdanju i koji koriste usluge biblioteka. Narodna i univerzitetska biblioteka ”Derviš Sušić” Tuzla kao i sve ostale ustanove, tokom pandemije korona virusa morala se prilagoditi posebnim uslovima za korisnike. No, to ih nije spriječilo da pored redovnih aktivnosti koje se tiču posudbe knjiga, organizuju i druge manifestacije, poput izložbi, obilježavanja značajanih datuma. I za naredni period iz ove ustanove najavljuju niz događaja.

”Biblioteka će u septembru upriličiti drugu postavku izložbe fotografija ”Između memorije i zaborava. Naime, fotografije vjerno predstavljaju naš grad iz vremena prošlog stoljeća i to na način predstavljanja gradskih kvartova, ulica, parkova, panorama i prepoznatljivih objekata od kojih veliki broj danas i ne postoji. Za 24. septembar planirano je predavanje prof.dr. Izeta Šabotića o temi ‘Kulturno naslijeđe, značaj identiteta države’. 20-ti oktobar otvorit ćemo sa projekcijom dokumentarnog filma posvećenog Nedžadu Ibrišimovuću pod nazivom ‘Igra riječi i sjena”, Mirna Trifković, direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke ”Derviš Sušić” Tuzla.

Oktobar se obilježava kao mjesec knjige, pa su tada planirane promocije knjiga tri autora.

”Promocija knjige književnika Mehmeda Đedovića ”Put znaš”, zatim promocija knjige autorice Aide Tule ”Arhitektura duše”. U okviru ove promocije održat će se i predavanje o temi ”Važnost čitanja za jačanje psihološkog imuniteta”. 11. novembra planirana je promocija posthumno objavljene zbirke poezije novinara Nihada Nine Ćatića pod nazivom ”Ljudi beznađa”, ističe Trifković.

U okviru mjeseca knjige bit će održano stručno predavanje iz oblasti bibliotekarstva o temi ”Akademski, strukovni i zakonodavni okviri i  perspektive razvoja bibliotečkih informacijskih nauka BiH”, te prikazan dokumentarni film Jusufa Jaganjca pod nazivom ”Tu pored nas”’.

Vezane vijesti

TUZLA