20 C
Tuzla
01.12.2023.

U Tuzli predstavljen plan realizacije projekta Žene Tuzlanskog kantona za mir i sigurnost

Kako bi se podigao stepen ravnopravnosti spolova prije svega u manjim lokalnim zajednicama, a potom i na višim nivoima, Udruženje “HO Horizonti” kontinuirano radi i djeluje sa različitim projektima u čijem fokusu su žene, a u povodu obilježavanja Međunarodnog dana branitelja i braniteljica ženskih ljudskih prava, predstavili su i plan Analize zastupljenosti agende žene mir i sigurnost na Tuzlanskom kantonu sa preporukama za unapređenje.

Ono osnovno što smo dobili i što smo stavili kao broj jedan je da kada je u pitanju Žene mir i sigurnost, da se najveći broj žena oko 90 % u lokalnim zajednicama u kojima smo radili, izjasnilo da se osjećaju ni dobrodošlo, ni ohrabreno ni pozvano da učestvuju u aktivnostima koje se tiču odlučivanja u lokalnoj zajednici”, kazala je Mira Vilušić,konsultantica Udruženja “HO Horizonti” Tuzla.

Biti društveno korisna žena znači biti uključena u probleme s kojima se susreće Mjesna zajednica, a jedan od najvećih problema zbog čega žene ne zauzimaju značajne pozicije u lokalnim zajednicama jeste patrijarhalni odgoj.

Moram posebno istaći da je važna uloga ženskih lobi grupa u svim Mjesnim zajednicama, i kada uđete u bazu i kada pričate s tim ženama onda vidite da nam je taj problem toliko raširen”, istakla je Mersiha Jogunčić, članica Komisije za jednakopravnost spolova Tuzlanskog kantona.

Pandemija korona virusa znatno je utjecala i na porast broja kako fizičkog i psihičkog, tako i seksualnog nasilja, a realizacija projekata koji podstiču uključivanje žena od izuzetne je važnosti za podizanje svijesti o važnosti uloge žene u društvu, te spoznaji da žene imaju podršku od drugih žena.

Najbitnija stvar je da žena ima podršku druge žene, ali isto tako je važno da imamo podršku muškaraca da prepoznaju tu važnost i da svoj glas dignu i oni za ravnopravan položaj”, kaže Jasmina Numanović Stjepanović, članica Komisije za jednakopravnost spolova Grada Tuzla.

Realizacijom projekta Žene Tuzlanskog kantona za mir i sigurnost želi se doprinijeti poboljšanju položaja žena u porodici i društvu, smanjiti diskriminacija i nasilje nad ženama te unaprijediti uloga žene u procesima donošenja odluka u izgradnji mira na lokalnom nivou.

 

Vezane vijesti

TUZLA