32.8 C
Tuzla
19.07.2024.

Centralna bajramska svečanost u džamiji ‘Kralj Abdullah’ u Tuzli

Centralna bajramska svečanost Muftijstva tuzlanskog povodom Kurban-bajrama održana je u džamiji “Kralj Abdullah” u Tuzli.

Bajram-namaz je predvodio i bajramsku hutbu kazivao muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

– Hadž i kurban su vid posebne pokornosti Gospodaru svjetova i znak našeg takvaluka, svijesti o Onome koji može otvoriti puteve savladavanja i najtežih životnih kušnji. Ibrahim, alejhis selam, kojeg se sjećamo vezano za jedinstveni primjer spremnosti na žrtvu, uspio je snagom potpune predanosti Allahu, da iz najtežih kušnji izađe i da njegovo djelo obasja najljepše staze ljudske povijesti sve do ovog vremena – kazao je on.

Zato, dodao je, i naši kurbani kao čin žrtve na ovaj Bajram i svako naše drugo požrtvovanje na putu istine i dobra, po uzoru na Allahove miljenike Ibrahima i Muhammeda, neka je na njih mir i spas, moraju biti opečaćene predanošću Onome Koji je dao i nas i sve što zalažemo i žrtvujemo.

– Pored namaza, zekata, posta i hadža, glavnih islamskih ibadeta, i naše izvršavanje obreda žrtvovanja kurbana snažno pokazuje predanost i bogobojaznost pred Licem Uzvišenog Boga, kao i našu plemenitost i činjenje dobra ljudima. Smisao ibadeta kurbana je približiti se Allahu te doprinijeti većoj blizini i povjerenju među ljudima – rekao je Vahid ef. Fazlović, tuzlanski muftija.

Vazu-nasihat je govorio hafiz Ahmed ef. Huskanović, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Tuzla.

Svečani program, ispunjen učenjem Kur'ana, tekbira, slavata, ilahija i kasida, pripremili su hafiz Edin ef. Peštalić, hafiz Ahmed ef. Rahmanović i Harun Mehanović.

Vezane vijesti

TUZLA