Voće i povrće koje ne treba držati u frižideru, evo kako ga pravilno sačuvati

Voće i povrće često nesvjesno čuvamo pogrešno: u ovom tekstu saznat ćete koje ne treba držati u frižideru, kako mu produžiti trajnost i koje trikove vrijedi znati već prilikom kupovine.

Ove greške svi pravimo: Voće i povrće koje nikako ne treba u frižider

Voće i povrće koje ne treba držati u frižideru često tamo završi iz čistog automatizma. Otvorimo vrata frižidera, napravimo mjesta i ubacimo sve što smo donijeli s pijace ili trgovine. I ne razmišljamo previše. A onda, nekoliko dana kasnije, paradajz je bezukusan, krastavci gnjecavi, a banane crne i ružne. Mnogo puta se i sami zapitamo, zašto je sve tako brzo propalo?

Odgovor se često krije u pogrešnom skladištenju. Nije svako voće i povrće prikladno za hladne uslove. Neke vrste voća i povrća razvijaju svoj puni potencijal jedino kada se čuvaju na sobnoj temperaturi. One traže da ih posmatramo kao žive organizme, a ne kao proizvode s police.

Paradajz gubi okus u frižideru – evo gdje mu je pravo mjesto

Zreo paradajz van frižidera pored izblijedjelog paradajza čuvanog na hladnom
Paradajz: čuvanje na sobnoj temperaturi vs. frižider

Paradajz koji je hladan na dodir često je i bez ukusa. Iako izgleda svježe, njegov miris i tekstura su uništeni. Frižider zaustavlja proces dozrijevanja i čini da se ćelije unutar ploda raspadaju. Rezultat je poznat svima koji su jednom pokušali napraviti salatu s paradajzom koji je proveo nekoliko dana na hladnom.

Da biste sačuvali njegov pun ukus, čuvajte ga u keramičkoj zdjeli, na sobnoj temperaturi, peteljkom okrenutom prema dolje. Takav paradajz ima šansu da potpuno sazri i razvije onu bogatu aromu zbog koje ga i volimo.

Naši čitatelji preporučuju ove članake: 

Određene dijelove piletine ne bi trebalo jesti, evo i koje

Tjestenina: Mislite da znate kako se kuha? Evo gdje svi griješimo

Krastavci i paprika samo izgledaju otporno – hladnoća ih uništava

Krastavci i paprika na sobnoj temperaturi i u plastičnoj kesi iz frižidera – vizualna razlika u svježini
Krastavci i paprika: sobna temperatura vs. frižider

Krastavci i paprika ne spadaju u klasične “frižiderske” namirnice, iako ih tamo najčešće čuvamo. Hladnoća im šteti, kod krastavaca izaziva pojavu vodenaste teksture, dok paprika gubi čvrstoću i boju. Obje ove namirnice vole prostoriju s dobrom ventilacijom i umjerenom temperaturom. Ako baš želite da ih rashladite, učinite to neposredno prije pripreme, ali ih ne ostavljajte duže u frižideru.

Zeleno lisnato povrće i mahunarke – kako ih očuvati svježim

Svježa blitva, raštika, tikvice i grašak raspoređeni na kuhinjskom stolu u prirodnom svjetlu
Blitva, tikvice i grašak – kako ih očuvati svježima

Blitva, raštika i ostalo zeleno lisnato povrće brzo gube svježinu ako su predugo izloženi toplini ili vlazi. Idealno ih je zamotati u čistu kuhinjsku krpu ili papirni ubrus i staviti u frižider, ali ne u plastičnu kesu koja zadržava vlagu i ubrzava truljenje. Tako zamotane, listove možete sačuvati svježima i do pet dana.

Tikvice su osjetljive na hladnoću, najbolje ih je čuvati u šupljoj košari na sobnoj temperaturi, podalje od direktnog sunca. Ako ih ipak stavljate u frižider, neka to bude u donjoj ladici, gdje je najblaža temperatura.

Grašak, ako nije odmah očišćen i pripremljen, može stajati na sobnoj temperaturi najviše jedan dan. Za duže čuvanje, najbolje ga je očistiti i zamrznuti dok je još svjež, tako zadržava ukus, boju i hranjive vrijednosti.

Mrkvu je najbolje čuvati neočišćenu, u frižideru, ali bez plastične vrećice, umotanu u kuhinjski ubrus i odvojenu od drugog povrća, kako bi ostala hrskava i svježa duže od sedam dana.

Luk i krompir drži dalje od frižidera – evo i zašto

Luk u mrežastoj vrećici i krompir u papirnoj kesi na drvenoj polici
Luk u mrežastoj vrećici i krompir u papirnoj kesi na drvenoj polici

Krompir na hladnoći mijenja svoj sastav, jer se skrob pretvara u šećer, što mijenja i ukus i način na koji se ponaša tokom kuhanja. Luk, s druge strane, ne podnosi vlagu, pa u frižideru brzo počne da trune ili klija.

Obje ove namirnice vole tamno, suho i prozračno mjesto. Drvena ili papirna kutija u ostavi je najbolje rješenje. Samo ih nemojte držati zajedno, jer krompir podstiče klijanje luka.

Možda će vas zanimati i ovo: 

Prljavi klima-uređaji mogu izazvati ozbiljnu bolest: Zašto ih treba očistiti prije ljeta

Kreme za sunčanje: Kako nas štite, šta znači SPF i kako ih pravilno koristiti

Banane, mango i avokado traže toplotu, ne frižider

Banane, mango i avokado u drvenoj zdjeli na sobnoj temperaturi
Tropsko voće: čuvanje van frižidera

Tropsko voće generalno ne voli frižider. Banane brzo pocrne, a unutrašnjost im postaje kašasta. Avokado prestaje da sazrijeva, a mango gubi miris. Idealno je čuvati ih na sobnoj temperaturi dok ne postanu dovoljno mekani za konzumaciju. Tek tada ih, ako je baš potrebno, možete kratkotrajno staviti u frižider.

Jedan trik za dužu svježinu banana je da ih odvojite jednu od druge i peteljke umotate u alu-foliju. Tako usporavate ispuštanje etilena, gasa koji utiče na sazrijevanje.

Kako sačuvati ljetne favorite: breskve, kajsije, grožđe i citruse

Ljetno voće i citrusi – breskve, kajsije, grožđe, lubenica, dinja, limun i narandže složeni na kuhinjskom stolu
Ljetno voće i citrusi: svježina bez frižidera

Ljetno voće donosi sladak predah od vrućine, ali upravo zato traži pažljivije čuvanje kako bi zadržalo svoju sočnost i miris. Breskve i kajsije, nježne i lako kvarljive, najbolje je držati na sobnoj temperaturi dok ne omekšaju, a potom ih kratkoročno možete rashladiti u frižideru, ali nikako više od dan-dva, jer postaju brašnaste. Grožđe se preporučuje čuvati u frižideru, ali bez pranja jer voda ubrzava propadanje zrna. Perite ga tek pred konzumaciju.

Lubenica i dinja, ako su cijele, ne zahtijevaju frižider, dovoljno ih je držati na hladnijem mjestu, po mogućnosti van direktnog sunca. Kada ih jednom narežete, obavezno ih prekrijte i čuvajte u frižideru, ali ne predugo, nakon 2 dana gube sočnost i okus.

Limun i narandže, omiljeni za ljetne napitke, mogu stajati na sobnoj temperaturi i do sedmicu dana, ali ako ih želite sačuvati duže, najbolje ih je držati u ladici frižidera u mrežastoj vrećici, kako bi disali i ne nakupljali vlagu.

Kako prepoznati dobro voće i povrće još na pijaci

Biranje voća na pijaci – ruka kupca bira zrelu nektarinu i stavlja je u mrežastu vrećicu
Biranje voća na pijaci

Kupovina voća i povrća je prvi korak pravilnog čuvanja. Iako nas često privuče sjajna površina ili savršen oblik, treba birati plodove koji izgledaju prirodno, bez voska ili vještačkih sjajeva. Lagano dodirivanje i provjera mirisa može pomoći da otkrijete je li voće zrelo ili je još uvijek “na silu” ubrano.

Birajte sezonsko i lokalno, jer takvi proizvodi najkraće putuju i najmanje su tretirani. Ako niste sigurni šta je u sezoni, pitajte prodavača, na pijacama uvijek ima neko ko će rado podijeliti znanje.

Gdje i kako čuvati voće i povrće ako nije za frižider

Voće i povrće u drvenim kutijama i papirnim kesama na kuhinjskoj površini
Čuvanje voća i povrća bez frižidera

Ako imate voće i povrće koje ne treba držati u frižideru, pravilno čuvanje počinje već kod kuće.

Jednom kad donesete plodove kući, ne žurite s njihovim odlaganjem. Odvojite ih prema vrsti: plodovi koji proizvode etilen (npr. jabuke, kruške, banane) treba da stoje odvojeno od osjetljivijih, poput jagoda, salate i zelenih lisnatih vrsta.

Najbolje je koristiti otvorene drvene kutije, mrežaste korpe ili papirne vrećice. Ne perite voće i povrće unaprijed jer vlaga ubrzava kvarenje. Perite ih neposredno prije upotrebe, a ako imate sobu s manje svjetlosti i nižom temperaturom, idealna je za čuvanje.

Smrznuto nije isto što i rashlađeno – znate li razliku?

Jedna od najčešćih zabluda je da je sve što se nalazi na hladnom isto. Međutim, postoji velika razlika između čuvanja svježih plodova u frižideru i kupovine smrznutog voća i povrća. To su dva potpuno različita procesa.

Smrznuto voće, poput borovnica, malina ili višanja, bere se u trenutku potpune zrelosti i odmah se zamrzava na vrlo niskim temperaturama. Taj brzi postupak zamrzavanja očuva i okus i nutritivne vrijednosti. Smrznuto voće nije isto kao svježe voće koje ste stavili u frižider danima nakon kupovine.

Isto važi i za povrće: grašak, brokula, kukuruz ili blitva često se blanširaju prije zamrzavanja, što pomaže u očuvanju boje, teksture i vitamina. Tako pripremljeno smrznuto povrće može biti odličan izbor, posebno kada svježe nije dostupno ili nije u sezoni.

Svježe borovnice i maline u keramičkoj zdjeli pored smrznutih u plastičnoj kesi na drvenoj površini
Svježe i smrznuto voće – vizuelno poređenje

Kad je bolje birati smrznuto voće i povrće nego svježe

Ako nemate pristup svježem sezonskom voću ili ako znate da nećete odmah konzumirati ono što ste kupili, smrznuta opcija može biti bolje rješenje. Posebno za pravljenje smutija, kolača, variva ili supa, smrznuti plodovi će odraditi posao jednako dobro, a ponekad i bolje jer nisu izgubili vrijednost stajanjem.

No, ako voće koje ne treba držati u frižideru ostavite u njemu predugo, nećete dobiti isti efekt kao da ste kupili plodove direktno zamrznute. Umjesto čuvanja u frižideru “za svaki slučaj”, bolje je od početka planirati: ono što je za svježu upotrebu neka ostane van frižidera, a za sve što može čekati, potražite smrznutu verziju.

Voće i povrće zaslužuje više od pogrešnog mjesta u frižideru

Voće i povrće koje ne treba držati u frižideru zaslužuje da mu damo pažnju i prostor koji mu odgovara. Kada naučimo kako svaka vrsta “diše” i šta joj prija, možemo uživati u njenim punim aromama, bojama i koristima bez da završava u kanti za smeće nakon tri dana.

Vašoj pažnji preporučujemo: 

Crvići u trešnjama: Kako ih prepoznati i sigurno ukloniti

Ubod stršljena kod djece može izazvati privremenu paralizu

pročitajte i ovo