1 C
Tuzla
06.12.2022.

Završeni Dani audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti: Može li film pomoći u razvoju turizma?

Panel diskusijom ”Film i filmska industrija u ulozi razvoja turizma” završeni su treći Dani audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti. Manifestacija je trajala u prethodna tri dana i jedinstven je događaj na području naše zemlje.

Na panel diskusiji ”Film i filmska industrija u ulozi razvoja turizma” koju su realizovali Bosanski kulturni centar TK i Turistička zajednica TK učestvovali su radnici iz oblasti turizma, kulture, filma, obrazovanja i medija. Cilj je bio dati doprinos u određivanju smjernica i ideja koji bi ujedinili filmsku industriju i turizam u potencijalnim zajedničkim projektima. Učesnicima panel diskusije prezentovan je dokumentarni film koji prikazuje ljepote ovdašnjih krajeva. Do sada ovakvi projekti nisu bili zastupljeni na području Tuzlanskog kantona.

”Na ovaj način sa akterima mi to nismo radili. Od gastronomije, kulturno-historijskog naslijeđa, prirodnog naslijeđa, sve je promovirano putem kratkih video klipova. Međutim nije na ovaj način, gdje se čovjek može uživiti sa okolinom, destinacijom, sa običajem u krajnjem slučaju. Mi u BiH nismo ni svjesni koliko je kult ispijanja kafe interesantan za strance”, navela je doc. dr. Merima Aljić, savjetnica u Turističkoj zajednici TK.

Ovakvi filmovi mogu doprinijeti povećanju broja posjetitelja, navodi Aljić. Razlog što takvih filmova nije bilo ranije je nedostatak finansijskih sredstava. Panelisti navode da se u cijeloj državi malo radilo na procesu brendiranja u turizmu.

”Film također može prenijeti vrlo snažne emocije kod gledaoca ako se sama radnja filma odvija na nekoj destinaciji. Da bi se to postiglo, organizacije koje se bave destinacijskim menadžmentom moraju da ulože velike napore da privuku filmsku produkciju da upravo snima na njihovim destinacijama. To je nešto na čemu mi namjeravamo da radimo”, ističe dr. sci. Ermina Mustafić, redovna profesorica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Osim panel diskusije, u okviru manifestacije ”Dani audio-vizuelnog naslijeđa i umjetnosti” upriličene su projekcije filmova iz bh. kinematografije za učenike škola iz Tuzlanskog kantona, promocija knjige i projekcija istoimenog filma ”Fantom Durmitora”, te izložba fotografija sa snimanja kultnih filmova bh. kinematografije.

Na ovaj način, dat je doprinos u promociji filmskog naslijeđa, te audio-vizuelne umjetnosti. Organizator manifestacije je bio Bosanski kulturni centar TK.

POSLJEDNJE DODANO