14 C
Tuzla
28.05.2024.

Završeni protesti ispred OHR-a: Poručeno da silom nametnute odluke cementiraju etničke podjele

Više stotina građana prisustvovalo je današnjim protestima ispred zgrade u kojoj je smješten Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR) u Sarajevu kada su izrazili nezadovoljstvo izmjenama Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH, koje je u izbornoj noći nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

Proteste, koji su upravo završeni, organizirala je neformalna grupa građana. Učesnici protesta pozvali su na povlačenje odluka koje je nametnuo Schmidt.

– Zbog građanske države, zbog Bosne i Hercegovine, zbog nepravde jer ne smijemo više dopustiti 1992. godinu ni politički – poručeno je s protesta.

Kako su naveli organizatori, koji su se putem razglasa obratili okupljenima, odlukama Schmidta narušavaju se odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma kao i mišljenja Venecijanske komisije.

– Silom nametnute odluke cementiraju etničke podjele i treći entitet koji je u Haagu presuđen kao udruženi zločinački poduhvat. Ovim odlukama uvodi se aparthejd – rečeno je večeras.

Naveli su da je OHR potreban Bosni i Hercegovini, ali da bi radio posao za koji ima mandat, a to znači da se odluke u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom donose na svakom dijelu BiH.

– Od međunarodne zajednice tražimo da zvanični Beograd i Zagreb kažu dokle sežu njihove nadležnosti – istaknuto je na okupljanju građana.

Saobraćaj je ispred zgrade OHR-a bio je zaustavljen, a policijski službenici preusmjeravali su vozila na alternativne pravce.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA