25 C
Tuzla
30.04.2024.

Pogledajte izložbu ”BiH u Drugom svjetskom ratu…” u Arhivu TK

Od početka Drugog svjetskog rata pa do oslobođenja Berlina od nacizma Arhiv Tuzlanskog kantona posjeduje historijske izvore koji daju istinit pregled tadašnjih događaja. Cjelovita slika o Drugom svjetskom ratu tako je prikazana na izložbi ”BiH u Drugom svjetskom ratu kroz historijske izvore Arhiva TK” povom Dana državnosti naše zemlje.

”Arhiv TK na najbolji mogući način kako to dolikuje arhivskoj instituciji, kroz historijske izvore, arhivske dokumente, fotografije, argumentovano izlaže činjenice vezano zaBiH, odnosno njen antifašistički put u 2. svj. ratu,” rekao je mr.sc. Omer Zulić, direktor Arhiva TK.

Izložene činjenice svjedoče o antifašističkoj tradiciji bosanskohercegovačkih naroda. Izložba također oslikava i koliko je taj historijski period bio težak. Tada su jake destruktivne snage htjele razoriti društvo, objašnjava direktor, baš kao što je to slučaj i danas.

 ”Destruktivne snage koje osporavaju posebnost BiH kao države, koje osporavaju ZAVNOBiH, ustvari imaju za cilj da tim neargumentovanim, mitskim, itd promišljanjim žele da ospore ono što je BiH. Protiv njih se treba boriti činjenicama, naukama, argumentima, dokumentima i faktima koji upravo dokazuju suprotno,” zaključio je direktor Arhiva TK.

Stoga je jako važno da građani posjete ovakvu izložbu i spoznaju pravu istinu i naučno utemeljene činjenice o našoj prošlosti. To će, poručuje direktor, jačati konstruktivne sile koje žele izgrađivati Bosnu i Hercegovinu. Izložbu građani mogu posjetiti svaki dan od 08 do 16 sati ili je pogledati na veb stranici Arhiva TK u digitalnoj formi.

Vezane vijesti

TUZLA