13.9 C
Tuzla
30.04.2024.

Skupštinska većina u TK demantuje navode zastupnika DF o biomedicinski pomognutoj  oplodnji

Najoštrije osuđujemo iznesene neistine poslanika u Skupštini Borisa Krešića kako je skupštinska većina u Tuzlanskom kantonu protiv sufinansiranja biomedicinski pomognute oplodnje.

Napominjemo da je Zavod zdravstvenog osiguranja u dijelu sufinansiranja troškova biomedicinski pomognute oplodnje osigurao sredstva u iznosu od 300.000,00 KM za 2021. godinu. Krešićeva skupštinska većina je za istu namjenu izdvajala 250.000, od kojih je utrošeno oko 172.000 KM. Demokratska fronta čiji je Krešić zastupnik je do početka 2021. godine imala mjesto ministrice zdravstva u Vladi TK, poziciju šefa ginekologije i akušerstva čija je specijalizacija upravo vantjelesna oplodnja a Krešić je tek sad “progledao” iako je znao kompleksnost pitanja.

Također, Krešićeva većina je u maju 2020. godine prilikom izmjena i dopuna Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja, umanjila za 150.000 KM sredstva za sufinansiranje biomedicinski potpomognute oplodnje.

Apsolutno podržavamo aktivnosti za ostvarenje što značajnijeg prava u ovoj oblasti, ali Krešić vrlo dobro zna da je prije populističke inicijative neophodno prilagoditi Pravilnik i kriterije koji će osigurati značajniju podršku korisnicima prava. Krešić zna i da su pokrenuti postupci na izmjeni ovog Pravilnika, ali zna i to da to građani ne vide pa je tražio što brutalniji način skupljanja jeftinih političkih poena. Podsjećamo, poslanici/ce u Skupštini nemaju prava diskusije o predloženim inicijativama ali smo u pauzi sugerisali Krešiću da ne treba na ovome prikupljati jeftine političke poene. Niske udarce populista iz Skupštine demantovat ćemo kao i do sad, konkretnim rezultatima postignutim radom, navodi se u saopćenju stranaka skupštinske većine u TK: NS, SDP, PDA, SBB i nezavisni poslanik Smajo Mandžić.

Vezane vijesti

TUZLA