15.5 C
Tuzla
20.05.2024.

Ambasador Murphy: Prvi mart je više od nezavisnosti

Američki ambasador u Bosni i Hercegovini Michael J. Murphy uputio je najiskrenije čestitke građanima Bosne i Hercegovine povodom 1. marta – Dana nezavisnosti.

– Prvi mart je mnogo više od prilike da se obilježi ovaj istorijski trenutak.  Ovaj dan je također prilika da se obilježi demokratski napredak Bosne i Hercegovine u proteklih više od protekle tri decenije i da se oda priznanje za sav trud, istrajnost i žrtvovanje građana koji su taj napredak omogućili – naveo je ambasador Murphy u čestitki.

Istaknuo je kako se ne dolazi do nezavisnosti tako lako, a to znaju i Sjedinjene Države, ali da  nezavisnost pruža mogućnost građanima da odrede sopstvenu budućnost.

– Zajedno sa našim međunarodnim partnerima, ponosno stojimo uz ljude u BiH koji su izabrali budućnost u evro-atlantskoj zajednici zemalja i izgradili neophodne državne institucije koje ih vode ka toj budućnosti.  Uspostava ovih pravosudnih, finansijskih, sigurnosnih i drugih državnih institucija istorijsko je postignuće i veliki korak ka ispunjenju obećanja o nezavisnoj Bosni i Hercegovini – jakoj, demokratskoj i prosperitetnoj državi – napisao je ambasador u čestitki, saopćeno je iz Američke ambasade.

Naglasio je kako je najveći uspjeh formiranje multietničkih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u kojima Bošnjaci, Hrvati, Srbi i Ostali služe časno rame uz rame u zemlji i van njenih granica radi sigurnosti BiH i svih njenih građana, dodavši da su od podrške programima obuke za oficire, nabavke ključne opreme i sredstava do zajedničkih vježbi, Sjedinjene Države bile su najbliži partner OSBiH u protekle dvije decenije.

– Radujemo se nastavku jačanja tog strateškog partnerstva u godinama koje su pred nama.
Kao dio naše trajne posvećenosti BiH i njenim građanima i njihovoj želji za euromatlantskom budućnošću, Sjedinjene Države osigurale su više od dvije milijarde dolara pomoći od 1995. godine s ciljem podrške bh. institucijama, kao i demokratskom, društvenom i ekonomskom napretku na svim nivoima vlasti – naveo je također.

Napomenuo je kako naravno  ima smetnji jer su bh. institucije sada izložene napadima lidera koji nastoje uništiti napredak postignut u proteklih 31 godinu ili koji ih nastoje kontrolisati radi sopstvenih, koruptivnih interesa, te da mnogi od tih lidera čak nastoje iskriviti istoriju.

– Političari poput Milorada Dodika i njegovih saveznika ignorišu realnost da su lideri Republike Srpske, uključujući i njegovu političku stranku, radili sa svojim kolegama iz Federacije BiH na izgradnji ovih državnih institucija dobrovoljnim prenosom nadležnosti u interesu bolje, funkcionalnije BiH.  Ovo negiranje činjenica i tobožnje pravne tvrdnje koje čujemo iz Republike Srpske nisu samo napad na državne institucije na čijoj je uspostavi BiH marljivo radila – one su napad na sami duh kompromisa koji prevazilazi etničke i političke linije, a koji je u srcu Daytonskog mirovnog sporazuma – istaknuo je američki ambasador.

Naglasio je da ta vrsta politike koja služi samo sopstvenim interesima sprječava Bosnu i Hercegovinu da ostvari svoj puni potencijal, te podsjetio da je neuspjeh Aprilskog paketa iz 2006. bila propuštena prilika za provedbu reformi i jačanje bh. institucija i ubrzanje napredovanja zemlje ka Evropskoj uniji.

– Od tada je ovaj isti maksimalizam uzrokovao neuspjeh mnogih naknadnih pokušaja da se provedu osnovne reforme i uspostavi funkcionalnost, što je rezultiralo jednim od najnedjelotvornijih perioda u istoriji bh. vlasti, onim nakon izbora 2018. godine – podsjetio je.

Imajući u vidu te izazove, Murphy smatra kako Sjedinjene Države i njihovi međunarodni partneri moraju pojačati angažman u Bosni i Hercegovini, a ne odstupiti.

– Naše obećanje da ćemo podržavati suverenitet, institucionalni i teritorijalni integritet BiH i njen multietnički karakter nije puka retorika – to je stvarna, dugogodišnja obaveza koju ispunjavamo svaki dan.  Oni koji sumnjaju u našu trajnu posvećenost zemlji ili u to da BiH pripada Zapadu – ili sugeriraju da ona možda ima jače saveznike u Rusiji, Kini ili Iranu – jako se varaju – upozorio je Murphy.

Naglasio je kako više od godinu dana nakon početka ničim izazvane, nezakonite, brutalne i sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu, važnije je više nego ikada da Sjedinjene Države i njihovi saveznici udvostruče nastojanja da pomognu BiH da ojača svoje demokratske institucije i da još jednom potvrdi da joj je mjesto u euroatlantskoj zajednici zemalja.

Po njegovim riječima to znači da treba iskoristiti zamah stvoren dodjeljivanjem statusa kandidata BiH za članstvo u Evropskoj uniji i usvojiti reforme neophodne za pregovore o priključivanju EU, za iskorjenjivanje korupcije, oživljavanje ekonomije i uklanjanje diskriminacije.

– BiH su potrebni konkretni koraci, ne više akcioni planovi, u suprotnom će ova prilika nestati. To znači jačanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i obezbjeđenje dovoljnih resursa kako bi se OSBiH mogle modernizovati i ispunjavati svoje obaveze pružanja sigurnosti bh. građanima i doprinosa globalnoj bezbjednosti.  To također znači provedbu davno zaustavljenih reformi u oblasti odbrane kako bi se učvrstili partnerstvo i saradnja Oružanih snaga sa NATO savezom.

To znači provedbu reforme bh. pravosuđa koje sve više postaje sredstvo za takvo djelovanje, umjesto da je prepreka koruptivnom djelovanju.  Prevelik broj sudija radi za političare, a ne za pravdu.  Prevelik broj tužilaca izbjegava da procesuira teške i izazovne predmete koji zadiru u interese političkih lidera ili njihovih stranaka.

To znači da treba povećati stepen transparentnosti bh. izbornog sistema radi borbe protiv nepravilnosti kojima smo svjedočili na izborima 2022. godine kako građani ne bi više sumnjali u to da li njihov glas zaista vrijedi.  Vrijeme je da bh. parlament usvoji paket mjera koji se tiče integriteta izbornog procesa – naveo je američki ambasador.

Istaknuo je kako će Sjedinjene Države uraditi svoj dio posla, nastaviti sa identifikacijom i sankcionisanjem pojedinaca odgovornih za koruptivne i anti-daytonske aktivnosti i osiguravati finansijsku i političku podršku institucijama ove zemlje i raditi na jačanju – ne samo održavanju – demokratije u BiH.

Najavio je i nastavak pružanja podrške Oružanim snagama BiH u skladu sa dugogodišnjim uvjerenjem da je budućnost BiH u euroatlantskim institucijama, uključujući NATO savez.

– Nastavićemo pružati pomoć u borbi protiv korupcije, stvaranju uslova za ekonomski rast kojeg će predvoditi jak privatni sektor i u promoviranju pomirenja. Također se nadamo da će bh. politički lideri uraditi svoj dio posla. Za nas je privilegija da zajedno sa građanima Bosne i Hercegovine slavimo Dan nezavisnosti. Radujemo se zajedničkoj proslavi ovog dana u godinama koje su pred nama, navodi se čestitki američkog ambasadora u BiH povodom 1. marta Dana nezavisnosti BiH.

Vezane vijesti

TUZLA