Da li je zdrava salata od paradajza i krastavaca? Nutricionisti imaju jasan stav

Salata od krastavca i paradajza jedno je od najčešćih jela na našim trpezama i smatramo da je to zdrava salata, posebno tokom toplijih mjeseci. Ipak, sve češće se postavlja pitanje da li je ova kombinacija zaista dobra za naš organizam. Prema savjetima nutricionista, odgovor možda neće obradovati ljubitelje klasične sezonske salate.

Naime, krastavac i paradajz imaju različite potrebe kada je u pitanju proces varenja. Krastavac je poznat po tome što ima visok sadržaj vode i može uticati na sniženje pH vrijednosti u želucu, dok paradajz zahtijeva kiselu sredinu za optimalnu razgradnju. Kada se ove dvije namirnice kombinuju, dolazi do neravnoteže koja može usporiti varenje i izazvati nadutost kod osjetljivijih osoba.

Osim toga, stručnjaci ističu da dugotrajna navika konzumiranja nespojivih namirnica može voditi ka lošijem iskorištavanju hranjivih tvari. Iako se oba sastojka smatraju zdravima, važno je kako ih kombinujemo.

Ako se ipak ne želite odreći ove osvježavajuće salate, preporuka je da je ne konzumirate svakodnevno i da osluškujete reakcije vlastitog tijela. Alternativa može biti da krastavac jedete uz laganiji mliječni obrok, poput jogurta, dok paradajz bolje odgovara uz maslinovo ulje i začinsko bilje koje potiče varenje.

Kao i u svemu, ključ je u ravnoteži i umjerenosti. Zdrave navike ne znače samo šta jedemo, već i kako to činimo.

Vezane vijesti

RADIO SLON