31.7 C
Tuzla
18.06.2024.

Halilović: Femicid u našoj zemlji je stvarnost. Nešto dobije pažnju tek onda kad je šteta već počinjena

U povodu događaja u Gradačcu, Komisija za ravnopravnost spolova Gradskog vijeća Tuzla uputila je saopćenje koje prenosimo u cjelosti:

“Kao i za većinu stvari u Bosni i Hercegovini, nešto dobije pažnju tek onda kad je “šteta već počinjena”, javnost osudi, organizacije realizuju protestna okupljanja i sve se završi na tome. Svjedoci smo da glas naroda često ne načini nikakve promjene, ali složit ćemo se da je femicid nešto što sve više uzima maha i kao takvo neophodno je više govoriti i pisati o njemu. Prije samo 9 mjeseci femicid se desio u Bihaću a prije dva dana u Gradačcu i pored femicida još ubistva i to sve u jednom danu. 11.8.2023. u Gradačcu.

Sigurna sam da ovo neće stati i da možemo očekivati i gore. Nasilje u porodici, kao jedan od najvećih izazova sa kojima se susreće bh. društvo, posljednjih godina sve više iz privatne sfere izlazi u javnu. U cilju adekvatnog odgovora na ovaj problem širom zemlje, u zavisnosti od entiteta i kantona, usvojeni su različiti zakoni. Međutim, nedostaje zakon o zločinu iz mržnje nad osobama ženskog spola. Femicid, kao najekstremnija forma rodno zasnovanog nasilja, definiše se kao “namjerno ubistvo žena samo zato što su žene”. U Bosni i Hercegovini femicid još uvijek nije inkriminisan kao posebno krivično djelo. Javnost , narod se pobuni, a do danas, nije napravljen nikakav pomak niti se o femicidu govori u mjeri u kojoj bi trebalo. Samo kroz sistemska i zakonska rješenja možemo doći do pomaka i to ponavljam kad god imam priliku, a to je uvođenje pravne definicije femicida, uvođenje femicida kao krivičnog djela u sve zakonske i podzakonske akte, hitno usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom i revidiranje kaznenih praksi. Danas u Gradačcu je dženaza rahmetli Nizami Hećimović koju je na najbrutalniji način ubio nevjenčani muž. Monstrum.

Femicid u našoj zemlji je stvarnost i iz godine u godinu, sad mogu reći da očekujem i iz dana u dan, zato ovo ne možemo i ne smijemo zanemarivati. Sada se postavlja pitanje koliko još žena, koliko još žrtava, dok se femicid ne uvede kao zasebno krivično djelo i, kao takvo, adekvatno kazni počinitelje? Da li je potrebno da još djece ostane bez svoje majke, još majki ostane bez svoje kćerke, sestra bez sestre, dok se oni koji bi trebalo osvijeste i poduzmu korake koji će obuhvatiti inkriminiranje femicida kao posebnog krivičnog djela ubistva žene iz mržnje i samo zato jer je žena. Nizami Hečimović da dragi Alah podari lijepi Dženet, porodici sabur a nama pameti, snage i da konačno i naša država dobije ovaj zakon!” navedeno je u saopćenju.

 

Vezane vijesti

TUZLA