Jednostavan trik: Jedan sastojak za bogatiji okus kafe

Dok neki uživaju u raznim kombinacijama i okusima kafe, od različitih lattea do ledene kafe, drugi ipak biraju jednostavnost pa uvijek kuhaju crnu kafu i u nju dodaju malo mlijeka. Ima i onih koji vole unijeti dašak posebnosti, pa kafu „začine“ na svoj način. Ako ste ljubitelj slatkog, umjesto šećera kafi možete dodati različite sirupe, među kojima je i javorov sirup, piše The Kitchn.

Javorov sirup daje kafi suptilan, ali bogat okus koji podsjeća na maslac, vaniliju i karamelu. Njegove orašaste note stvaraju poseban dojam i unose složenost i dubinu u svaki gutljaj.

Kako dodati javorov sirup u kafu
Najvažnije je da ne pretjerate. Na jednu šolju kafe dovoljno je staviti pola kašičice javorovog sirupa. Probajte, pa po želji dodajte još malo. Imajte na umu da javorov sirup zamjenjuje šećer, tako da nema potrebe za dodatnim zaslađivačima.

Ovaj se okus posebno lijepo slaže s jesenjim začinima. Prije nego što sirup umiješate u kafu, možete u njega dodati prstohvat cimeta ili mješavinu začina za pitu od bundeve (koju vrlo lako možete napraviti i kod kuće). Na taj način začini će se bolje otopiti i ravnomjerno rasporediti kroz napitak, stvarajući savršen jesenji ugođaj.

pročitajte i ovo