Kafa između užitka i opreza: Koliko je zapravo sigurna?

Za mnoge ljude, kafa predstavlja neizostavan dio jutra, ali i dalje ostaje pitanje koliko je svakodnevno ispijanje ovog napitka zaista bezbjedno. Dok neki stručnjaci ističu njene zdravstvene koristi, drugi upozoravaju na moguće negativne posljedice.

Prema podacima istraživanja sa Harvarda, koje je obuhvatilo 50.000 žena, konzumacija jedne do tri šoljice kafe dnevno može doprinijeti zdravijem procesu starenja i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Ovakvi rezultati podržavaju tvrdnje da umjereno ispijanje kafe može imati pozitivan učinak na zdravlje.

Međutim, postoji i druga strana. Neka istraživanja sugeriraju da preveliki unos kofeina, posebno kod osoba s povišenim krvnim pritiskom, može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti i čak demencije. Zbog toga stručnjaci ističu da je umjerenost ključna.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) preporučuje da se dnevni unos kofeina ograniči na 400 miligrama, što otprilike odgovara količini od dvije do tri šoljice kafe, u zavisnosti od jačine napitka. Kod trudnica se ta granica spušta na 200 miligrama, dok se tinejdžerima savjetuje da kofein u potpunosti izbjegavaju.

Kada je riječ o osobama s hroničnim bolestima poput dijabetesa ili srčanih tegoba, preporučuje se oprez ne samo u količini, već i u načinu konzumiranja kafe – posebno u pogledu dodataka poput šećera, mlijeka i zaslađivača.

Nutricionisti također naglašavaju važnost konteksta u kojem se kafa pije. Ne preporučuje se konzumacija na prazan stomak, jer to može utjecati na želudac i probavu. Najbolje ju je piti nakon što se popije voda ili pojede lagani obrok. Također, ako kafa ometa san, trebalo bi je ograničiti isključivo na jutarnje sate.

Iako kafa može biti dio zdravog životnog stila, važno je da se pije svjesno – s mjerom i pažnjom na potrebe i stanje organizma.

pročitajte i ovo