15 C
Tuzla
20.05.2024.

Karton revolucija: Pedijatrija u Domu zdravlja Tuzla pred gašenjem?

Karton revolucija obratila se javnosti novim saopćenjem u vezi sa zdravstvenim sistemom u Tuzli.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

“Zdravlje predstavlja najveće bogatstvo svakoga čovjeka koje je zbog korumpiranog i nefunkcionalnog zdravstvenog sistema često dodatno ugroženo. Dom zdravlja Tuzla je posljednje tri godine javnosti najviše postao poznat po kolapsu zdravstvene zaštite na odijelu radiologije (mamografija), koja ni dan danas ne funkcioniše, što za direktnu posljedicu ima značajno ugrožavanje zdravlja žena i potrebu odlaska na privatne preglede.

Dom zdravlja Tuzla nema dovoljno medicinskog kadra, kompjuterske opreme ali ipak obavlja navedenu uslugu na osnovu uputnica porodičnih ljekara. Pacijenti nakon ponekad i višegodišnjih lista čekanja, nakon što odrade mamografski pregled, čekaju i po nekoliko mjeseci na očitavanje nalaza, koji često nije dobro ni urađen. Mamograf koji je 2021. godine doniran Domu zdravlja Tuzla je gotovo dvije godine stojao u podrumu i nije bio korišten. Menadžment ove ustanove je kontinuirano ovu situaciju pravdao nedostatkom kadra i resursa iako je osiguravanje kadra i resursa jedina uloga i odgovornost samog menadžmenta zbog čega i primaju visoke plate.

Koliko je alarmantna situacija u zdravstvenoj ustanovi, u kojoj gravitira vjerojatno i najveći broj građanki i građana kada je u pitanju primarna zdravstvena zaštita, najbolje dokazuje i najnoviji primjer pedijatrije u Dispanzeru za liječenje predškolske djece. Ovaj dispanzer sa trenutnim medicinskim kadrom već sada jedva stiže pokrivati potrebe pacijenata. Iz provjerenih izvora saznajemo da u narednom periodu od dvije do tri godine, iskusni pedijatri odlaze u penziju a menadžment Doma zdravlja svjesno propušta na vrijeme osigurati edukaciju i školovanje novih.

Za jednog pedijatra je potrebno minimalno pet godina kako bi stekao potrebna znanja i iskustvo za visoko kvalitetno obavljanje pregleda a trenutno je u toj proceduri samo jedna osoba. Kada se uzme u obzir trenutno stanje koje nije idealno i činjenica da će svi trenutno zaposleni pedijatri u bliskoj budućnosti otići u penziju a da je već sada izvjesno da ih novi neće zamijeniti, dolazimo do zaključka da Dispanzer za liječenje predškolske djece više neće moći pružati usluge u skladu sa potrebama pacijenata. Ukoliko se navedena situacija dogodi građani i građanke Tuzle, ukoliko žele dobiti bilo kakvu uslugu, će svoju djecu biti primorani voditi u privatne zdravstvene ustanove na preglede koje ne pokriva zdravstveno osiguranje i na taj način će pojedine grupe i pojedinci ozbiljno profitirati.

Iz Karton revolucije ovim putem najavljuju aktivnosti u kojima će zajedno sa članovima i simpatizerima ovog pokreta raditi na konačnom rješavanju anarhije u ovoj tuzlanskoj zdravstvenoj ustanovi. Traže i od Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, Gradskog vijeća Grada Tuzla, v.d Gradonačelnika Grada Tuzla, Nadzornog i Upravnog odbora Doma zdravlja Tuzla da hitno stanu u zaštitu zdravlja i života tuzlanki i tuzlaka, prvenstveno djece.

Također pozivaju građane i građanke da im dostave i informacije o drugim radnjama koje se dešavaju u ovoj zdravstvenoj ustanovi a koje ugrožavaju zdravlje ljudi, kako bi se konačno stvorili ozbiljni preduslovi za zaustavljanje anarhije koja se godinama događa i procesuiranje odgovornih. Također pozivaju rukovodstvo Doma zdravlja Tuzla na čelu sa direktorom Suadom Bijedićem da podnesu hitnu ostavku jer je trenutno stanje u ovoj zdravstvenoj ustanovi direktan rezultat njihovog vođenja” – navedeno je u saopćenju Karton revolucije.

Vezane vijesti

TUZLA