23 C
Tuzla
13.04.2024.

Kodrić: U 120 godina stala ne samo historija ‘Preporoda’, već historija Bošnjaka i BiH

Bošnjačka zajednica kulture (BZK) “Preporod” sinoć je u sarajevskoj Vijećnici svečanim koncertom i akademijom proslavila veliki jubilej – 120. godišnjicu osnivanja te temeljne i najstarije organizacije kulture Bošnjaka, odnosno bošnjačke kulturne matice.

Na proslavi rođendana jedne od najstarijih institucija u Bosni i Hercegovini i svjetskoj kulturnoj zajednici bošnjačkog naroda, koja je izvorno osnovana 20. februara davne 1903. godine pod nazivom društva „Gajret“, pravnog prethodnika i preteče današnjeg BZK Preporod, prisustvovao je veliki broj predstavnika političkog, kulturnog i vjerskog života u BiH.

Predsjednik BZK Preporod prof. dr.  Sanjin Kodrić kazao je da je u 120 godina stala ne samo historija Preporoda, već historija Bošnjaka i Bosne i Hercegovine.

– Sve ono što se dešavalo u našem društvu, na neki način se reflektiralo na rad i djelovanje Preporoda i njegovih pravnih prethodnika. Preporod nije samo stvarao kulturu, već i društvo BiH – istakao je.

Tome kao primjer, dodao je, svjedoči činjenica da je društvo Gajret školovalo čak dvije trećine bošnjačkih intelektualaca do 1941. godine, što govori da je i stvorilo bh. društvenu elitu.

U novije vrijeme Preporod, kao matična temeljna institucija Bošnjaka bila je nosilac svih važnih identitetskih kulturnih projekata, počev od revitalizacije imena Bošnjak, afirmacije bosanskog jezika i još mnogo toga.

– I danas to radimo u skladu sa vremenom i uvijek za sreću doma i naroda – poručio je Kodrić.

Potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović istakla je da je Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ bila i ostala “jamac institucionalne brige o kulturnom, etničkom i nacionalnom identitetu našega naroda”.

Upravo je Preporod, dodala je, kroz burna desetljeća nove povijesti dao ključan i nemjerljiv doprinos artikuliranju identiteta, producirajući samu njegovu supstancu, njegov intelektualni, kulturni i umjetnički sadržaj, neprestano se čvrsto oslanjajući na tradiciju i, sa sviješću o aktuelnom trenutku, gledajući u budućnost i otvarajući nove perspektive.

U okviru koncerta, sinoć je i premijerno predstavljena nova verzija kompozicije Svečana pjesma Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, za koju je tekst napisao Safvet-beg Bašagić.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA