26.7 C
Tuzla
23.07.2024.

Nova godina donosi nova poskupljenja

Uz struju, koju će privrednici u BiH iduće godine plaćati više, na udaru su i građani, koji će veće svote novca morati izdvajati za brojne vrste proizvoda, ali i usluga, kao što su brašno, meso, voće i povrće, ali i taksi prevoz itd.

Porast cijena struje će, prema mišljenju Zorana Kosa, predsjednika Udruženja mlinara Republike Srpske, utjecati na cijene svih proizvoda, pa između ostalog i brašna.

“To poskupljenje neće utjecati toliko na cijenu brašna koliko na cijenu pšenice. Mi očekujemo poskupljenje brašna, možda i u narednih mjesec dana, u iznosu od tri do četiri KM za vreću od 25 kilograma”, rekao je Kos za “Nezavisne novine”.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, smatra da će poskupljenje struje usloviti lančani porast cijena i u Federaciji.

“Mi upozoravamo na porast cijena već od ranog proljeća ove godine. Mrazevi i suša su značajno doprinijeli poskupljenju poljoprivrednih proizvoda, a da ne govorim o inputima koji ulaze u tu proizvodnju. Sa porastom cijena struje doći će i do značajnog poskupljenja u FBiH”, dodaje Bićo za “Nezavisne novine”.

S obzirom na to da, kako smatra Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske, na svjetskom tržištu vlada poremećaj cijena prehrambenih artikala, u ovom je momentu nezahvalno prognozirati kako će se stanje odvijati kod nas.

“Što se tiče mesa, u prethodnoj deceniji smo proizvodili 30 odsto potreba tržišta Bosne i Hercegovine. Kada je riječ o svinjskom i junećem mesu, sada je naša proizvodnja pala na svega 10 odsto”, navodi Marinković.

On dodaje da, ukoliko se situacija ne promijeni, prijeti nestašica ovog prehrambenog artikla.

“Što se tiče nekih pojeftinjenja u narednom periodu, sumnjam da će ih biti. Imamo prekomjeran uvoz i mi uvijek apelujemo na uvođenje mjera zaštite domaće proizvodnje kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi”, zaključuje Marinković za “Nezavisne novine”.

Prema riječima Saše Trivića, predsjednika Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, rast cijena struje trebalo bi da se odrazi na sve sektore života, ne samo na poslodavce i cijene određenih proizvoda.

“Porasle su i cijene nafte i plina, i sve će to zajedno dovesti do inflacije”, kaže Trivić za “Nezavisne novine”.

Ugostitelji u Srpskoj, kako su nam rekli, tek će razmatrati eventualno poskupljenje njihovih usluga. Posebno se to odnosi na hotele, pošto oni svojim gostima nude hranu, od čije će cijene zavisiti i njihovi cjenovnici.

Čak i cijene taksi usluga u Banjaluci, koje su, prema riječima Dragana Purišića, predsjednika Udruženja “Banjalučki taksi”, već 11 godina iste, trebalo bi da porastu u narednih mjesec ili dva.

“Jedno vrijeme smo radili sa popustom, ali već tri mjeseca radimo bez popusta. Najvjerovatnije ćemo morati dizati cijene zbog poskupljenja goriva, ali i troškova života inače”, zaključuje Purišić.

Postavlja se pitanje kako će građani uspjeti izdržati novi udar na njihove novčanike, pogotovo ako se zna da je, prema računici Saveza samostalnih sindikata u BiH, u novembru sindikalna potrošačka korpa koštala 2.190 KM. Mjesec ranije, prema podacima Agencije za statistiku BiH, u BiH se u prosjeku zarađivalo 1.007 maraka.

Vezane vijesti

TUZLA