15.7 C
Tuzla
17.06.2024.

Građani i ove godine oslobođeni plaćanja „zdravstvene markice“

Građani Tuzlanskog kantona i ove godine su oslobođeni od plaćanja premije osiguranja odnosno “zdravstvene markice”. Odlučeno je to nakon potpisivanja Sporazuma o visini sredstava po osnovu oslobađanja od plaćanja premije osiguranja osiguranih lica ZZO TK za 2024. godinu.

” Ovim dokumentom definisano je da će Vlada Tuzlanskog kantona, umjesto građana, Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona uplatiti 500.000 KM po osnovu premije osiguranja od strane osiguranih lica Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2024. godinu. Ovim se nastavlja prošle godine uspostavljena praksa oslobađanja građana od plaćanja „zdravstvene markice“, navodi se u saopštenju Vlade TK.

„Vlada Tuzlanskog kantona, odnosno budžet kantona je prošle godine preuzeo obavezu plaćanja premije osiguranja za građane Tuzlanskog kantona. Ipak, s obzirom da je to značajan prihod bez kojeg ne možemo ostaviti naš zdravstveni sektor, Vlada je i ove godine odredila da se Zavodu transferira 500.000 KM koje će biti usmjerene u poboljšanje nivoa zdravstvene zaštite za naše sugrađane“, kazao je prilikom potpisivanja premijer Halilagić.

Vezane vijesti

TUZLA