7.8 C
Tuzla
18.04.2024.

Od 17. do 19. marta u Tuzli Internacionalni (bio)medicinski simpozij Tuzla Brain Week

Internacionalni (bio)medicinski simpozij Tuzla Brain Week se održava u Tuzli u periodu od 17.03. -19.03.2023. godine u sklopu globalne inicijative Brain Awareness Week (BAW).

Brain Awarnes Week (BAW) je globalna kampanja za povećanje javne svijesti o unapređenju i benefitima istraživanja o mozgu. Godišnji događaj obilježavanja sedmice mozga započeo je 1995. godine i od tada se održava u trećoj sedmici marta.

Tuzla Brain Week” (TBW) je jedini projekat iz Bosne i Hercegovine koji je do sada svake godine dobijao podršku od strane DANA Fondacije (New York, USA) i FENS (Federacija europskih neuroznanstvenih društava) kao originalnih začetnika ove inicijative. Naredni TBW će se implementirati u sedmici od 17. — 19. marta 2023. godine.

Glavni cilj projekta jeste edukacija i promocija neuroznanosti na posebno koncipiran način koji će biti prilagođen i razumljiv za sve njegove učesnike, te povezivanje studenata i profesionalaca s ciljem unapredenja zajednice kroz nauku. Projekat je internacionalnog karaktera gdje pored studenata Medicinskog fakulteta u Tuzli svoje učešće će uzeti i studenti sa Medicinskih fakulteta iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona, te time omogućiti studentima da međusobno razmijene ideje i ostvare dalje saradnje iz područja neuroloških oblasti ali i drugih, kao što je to praksa pokazala prethodnih godina.

Ovogodišnja tema je “All the Beauty of the Brain”!

Ove godine učesnike TBW-a očekuju izvanredna predavanja od strane stručnjaka iz različitih naučnih oblasti, zanimljive i interaktivne radionice, panel diskusija na temu “Opportunity hunt” kao i TBW kviz uz druge prateće aktivnosti koje će svima prisutnim približiti neuroznanost na zanimljiv način koji je prilagođen različitim profilima učesnika. Neke od tema koje će biti obrađene u predavanjima su psihosomatski poremećaji, povezanost stresa sa zdravljem, upotreba vještačke inteligencije za predikciju spotrskih povreda te povezanost crijevne mikroflore i mozga.

Ovogodišnji TBW je podržan od strane Ljekarske komore Federacije Bosne i Hercegovine kao i velikog broja institucija i ustanova na području TK i države.

Ceremonija otvaranja će se održati u petak, 17.03.2023. uz obraćanje rektorice Univerziteta u Tuzli i dekana Medicinskog fakulteta te predsjednika Ljekarskih komora.

Registracije za ovogodišnji TBW ostaju otvorene do 10.03.2023. godine a prijava je moguća preko linka https://forms.gle/JbCvusuUAXMAq73t8.

Vezane vijesti

TUZLA