15.7 C
Tuzla
17.06.2024.

Poskupljenja nisu zaobišla ni Valentinovo, ruže skuplje nego ikada

Zaljubljeni danas slave svoj dan – popularno Valentinovo. Za ovaj dan svojim partnerima najčešće poklanjamo slatkiše, plišane igračke ili cvijeće. Za svoju suprugu cvijeće je kupio i Tuzla Rasim Ahmetović.

Pa meni ovaj dan svake godine sve više znači zato što sam sve zaljubljeniji, a u braku sam 29 godina“, kaže nam Rasim.

Međutim, ovogodišnji Dan zaljubljenih, mnogi će proslaviti nešto skromnije, s obzirom da su značajno poskupjeli i pokloni i cvijeće. Prošle godine ruža je koštala 4 KM, a ove je nešto skuplja.

Ove godine Valentinovo odnosno Dan zaljubljenih – nikada skuplji. Jedna ruža, crvena, košta 5 KM, međutim cvjećari kažu da za poskupljenje postoji opravdan razlog“.

Gorivo, plin, sve je to poskupjelo i zbog toga je i nama uvoz cvijeća poskupio jer sve se uvozi, a tamo su cijene drastično porasle i njima u nabavci i nama u nabavci, tako da su i kod nas cijene skočile“, kazala je Samira Butković, vlasnica cvjećare.

Iako je cvijeće skuplje, kupaca, naročito danas onih zaljubljenih ipak ima. Svoju suprugu obradovao je i Antonio, koji u Tuzli boravi kao turista.

„Valentinovo je specijalan dan jer ga slavim sa svojom ženom bez koje ne bi bio onaj muškarac kakav jesam“, kaže Antonio.

Iako su cvjećare, naročito danas, pune različitog cvijeća i aranžmana, cvjećari kažu da za Dan zaljubljenih uglavnom prolazi klasika.

Omladina najviše voli ruže i tako, a i stariji, to je glavno obilježje svega“, ističe Jasminka Jahić, radnica u cvjećari.

A ukoliko ste od onih koji smatraju da ljubav ulazi na usta, postoje i slatki pokloni. Tuzlanski slastičar Ranko potrudio se da napravi kolače sa glavnim motivima Valentinova.

Na ovaj dan možete učiniti i jedno humano djelo, pa voljenu osobu obradovati personaliziranim poklonom kojeg u jednoj tuzlanskoj firmi izrađuju osobe sa invaliditetom.

Ove godine imamo kutijice za sitne poklone, standardno led lampe, nove male čestitke koje su unikatne. U odnosu na prethodne godine pokloni su nešto malo skuplji zbog poskupljenja reporomaterijala pošto sve jedno drugo vuče ali opet smo ostali povoljni“, kazala je Ana Zec, uposlenica firme Intrag.

U konačnici, ukoliko ste zaljubljeni, a nemate dovoljno novca da obradujete voljenu osobu, barem joj poklonite lijepu riječ.

Vezane vijesti

TUZLA