14 C
Tuzla
28.05.2024.

Predstavnici ”Trojke” otvaranje pregovora s EU ocijenili izuzetnim uspjehom svoje politike

Predstavnici stranaka koje čine koaliciju “Trojka” danas su u Sarajevu ocijenili izuzetnim uspjehom otvaranje pregovora s EU i naglasili važnost nastavka donošenja kompromsnih rješenja u cilju uspješnog okončanja tog procesa.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić izjavio je da su presretni i prezadovoljni što smo došli do ovog nivoa, ali i svjesni svoje odgovornosti i onoga što su uložili u taj proces.

Dodao je da nije vrijeme za euforiju ili likovanje jer niko nikoga nije prevario niti pobijedio, te da ovo predstavlja pobjedu politike kompromisa i dogovora.

Nikšić je rekao da je napredak ostvaren poslije silnih razgovora i neslaganja o brojnim pitanjima s partnerima iz HDZ-a i SNSD-a i partija okupljanih oko njih, kojima je zahvalio i istakao da je otvaranje pregovora potvrda ispravnosti politike “Trojke”.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto poručio je da je BiH zauzela evropsku perspektivu iz koje ne smije izaći dok ne budemo u poziciji da sjedimo za istim stolom i ravnopravno glasamo s najjačim državama u Evropi.

Naglasio je da u narednom periodu moramo usvojiti stotine zakona ukoliko napravimo politički iskorak koji se očekuje od nas, ali da “Trojka” sigurno neće odustati.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković kazao je da su uspjeli srušiti zid populizma koji je okovao BiH na desetak godina pa su se političari koji nemaju rješenja mogli sakriti iza emocija naroda, što je vrlo lako s obzirom na našu bolnu prošlost.

One koji su ih svojim destruktivnim djelovanjem izlagali neprincipijelnim pritiscima pozvao je da budu svjesni ovog trenutka i da se priključe priči koja u kratkom roku BiH može donijeti stabilnost i prosperitet.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA