-2 C
Tuzla
08.02.2023.

Rak grlića maternice četvrti najčešći rak među ženama u svijetu

Na području Tuzlanskog kantona svake godine od raka grlića maternice oboli oko 30 žena. Iako se može spriječiti, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, rak grlića maternice je četvrti najčešći rak među ženama u svijetu. Gotovo svi slučajevi uzrokovani su HPV infekcijom. Zbog toga je veliki iskorak vakcinacije protiv HPV virusa koja će na području TK početi u martu.

Tihi mali put početka priče koja će se zasnivati na imunizaciji djevojčica osmih razreda sa željom da na taj način zaštitimo mlade djevojke, buduće majke od ove bolesti koja je zaista preventabilna ukoliko se radi na ranoj detekciji”, rekla je Maida Mulić, spec. socijalne medicine organizacije zdravstvene zaštite i ekonomike društva.

Razlog tome je što rak grlića maternice nema simptome i ti simptomi prvi koji se jave nisu rani, nego kasni simptomi. Simptomi koji mogu upućivati na neku upalnu etiologiju, infekcije i slično”, istakla je prof.dr. Dženita Ljuca, šefica Katedre za ginekologiju i akušerstvo UNTZ.

Strah je jedan od vodećih razloga zbog kojih žene ne odlaze redovno na ginekološke preglede, stoga je vrlo važno raditi na edukaciji žena, te im pokazati da ukoliko se na vrijeme preduzmu određeni koraci, nema razloga za brigu. Kada je u pitanju vakcinacija i tu postoji strah, ali i nedovoljna informisanost o potrebi vakcinisanja djevojčica.

Tako da je zadatak svakog ljekara, kako porodične medicine nas iz oblasti javnog Zdravstva da probamo plasirati roditeljima informacije koji će njihove strahove otkloniti, da bez straha uđu u proces vakcinacije kao puta ka zdravoj ženi u narednom periodu”, navodi Mulić.

Januar je mjesec borbe protiv raka grlića maternice. Mnogobrojnim aktivnostima kao i prethodnih osam godina nastoji se razviti svijest o ovoj bolesti, te doprijeti do svake žene neovisno o njenoj dobi i statusu. Iz tog razloga i studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, svake godine obilježavaju Evropsku sedmicu prevencija raka grlića maternice.

POSLJEDNJE DODANO