11.7 C
Tuzla
22.04.2024.

Tuzla: Počela Evropska sedmica prevencije raka grlića materice

Svake godine se u evropskim zemljama, sedmica januara obilježava kao Evropska
sedmica prevencije raka grlića materice.

Pod mentorstvom prof. dr. Dženite Ljuce mladi budući doktori, studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli ali i iz Sarajeva, Mostara i Zenice, a u saradnji sa krovnim udruženjima: Udruženjem studenata medicine u BiH BoHeMSA, te Studentskim vijećem Medicinskog fakulteta u Tuzli MEDICUS , planirano je niz aktivnosti u četiri bosansko-hercegovačka grada: Tuzle, Sarajeva, Mostara i Zenice, a u cilju informisanja javnosti o mogućnostima i
važnosti prevencije raka grlića materice.

Kao i prethodnih osam godina, cilj humanitarne akcije Stop raku grlića materice je razviti svijest o ovoj bolestii doprijeti do svake žene, neovisno o njenoj dobi i statusu, posebno u vremenima pandemije COVID -19 kada su posjete liječnicima dodatno otežane rizikom od zaraze koronavirusom.

Nastoji se podstaknuti žene na redovite ginekološke preglede, jer je rak grlića materice preventabilno oboljenje.

Prema planu programa akcija Stop raku grlića materice počinje , 19. januara u Mostaru. Tokom narednog perioda planirano je nekoliko edukacija sa raznim udruženjima žena kao I srednjih škola na nivou navedena četiri grada.

Centralna manifestacija za grad Tuzla planirana je u ponedjeljak 23.01.2023.godine u prostorijama Rektorata Univerziteta u Tuzli sa početkom u 12 sati, a završna aktivnost projekta će se održati u petak 27.01.2023.godine u prostorijama Univerzitetske dvorane u Tuzli kroz aktivnost Sportom reci ne raku grlića maternice sa početkom u 13 sati.

Vezane vijesti

TUZLA