12.8 C
Tuzla
26.05.2024.

Razgovarano o poboljšanju statusa nacionalnih manjina

Predstavnici Vijeća nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine posjetili su Ministarstvo civilnih poslova BiH i sa zamjenicom ministrice Marijanom Mojić razgovarali o mogućnostima poboljšanja statusa nacionalnih manjina, s posebnim akcentom na oblasti djelovanja Ministarstva civilnih poslova.

Predsjedavajući Vijeća Mujo Fafulić rekao je da udruženja i organizacije nacionalnih manjina imaju dosta poteškoća u vezi sa finansiranjem, te da bi im dosta značila podrška Ministarstva civilnih poslova, odnosno Vijeća ministara, kroz budžetske linije što bi im pomoglo u jačanju organizacionih struktura.

Istakao je veliki značaj očuvanja kulture, običaja i tradicije nacionalnih manjina, a time i kulturne raznolikosti na našem području.

Zamjenica ministrice Marijana Mojić informirala je predstavnike Vijeća nacionalnih manjina o načinu realizacije grantova koje dodjeljuje Ministarstvo civilnih poslova, naglašavajući da su projekti nacionalnih manjina sufinansirani prethodnih godina. Kazala je da podrška kulturi nacionalnih manjina svakako zaslužuje da bude jedan od prioriteta.

U razgovoru je konstatovano da treba raditi na razbijanju predrasuda i stigmatizacije određenih zajednica u našem društvu, kao i na pružanju mogućnosti za ostvarivanje prava nacionalnih manjina i njihovu punu integraciju u društvo, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Vezane vijesti

TUZLA