15.7 C
Tuzla
17.06.2024.

Špirić predsjedavajući Doma naroda PSBiH Ademović i Čović zamjenici predsjedavajućeg

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine u novom sazivu je delegat Nikola Špirić (SNSD) iz srpskog naroda, prvi zamjenik predsjedavajućeg je Kemal Ademović (NiP) iz bošnjačkog naroda, a drugi zamjenik predsjedavajućeg Dragan Čović (HDZ BiH) iz hrvatskog naroda.

Tako je odlučeno na današnjoj konstituirajućoj sjednici ovog doma.

Špirić je bio jedini kandidat za predsjedavajućeg Doma iz reda srpskog naroda, a „za“ njegov izbor je glasalo devet delegata, tri su bila protiv i tri suzdržana.

Za prvog zamjenika predsjedavajućeg Doma iz bošnjačkog naroda kandidati su bili Šefik Džaferović (SDA), kojeg je predložio Klub bošnjačkog naroda i Kemal Ademović (NiP) koji je predložio sam sebe.

Ademović je izabran sa devet glasova „za“, tri protiv i tri suzdržana glasa.

Džaferović je dobio tri glasa „za“, osam protiv i četiri suzdržana.

Dragan Čović (HDZ BiH) bio je jedini kandidat za drugog zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda iz hrvatskog naroda. On je dobio podršku devet delegata, tri su bila protiv i tri suzdržana.

Poslovnikom Doma naroda je propisano da predsjedavajući ne može biti izabran iz istog konstitutivnog naroda kao predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH, a predsjedavajući Predstavničkog doma je Denis Zvizdić (NiP).

Izvor: RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA