26.7 C
Tuzla
20.07.2024.

“Taboo Show”u borbi za roditeljstvo: Zovite me mama!

Ne tako davno, dvadeset dvije godine nakon što je ostvario svoj naučni san – rođenje bebe iz epruvete – dr Robert Edvards je 2010. godine dobio Nobelovu nagradu za razvoj vantjelesne oplodnje. Prva beba iz epruvete bila je simbol velike pobjede na polju medicine i dala je nade milionima ljudi da će se ipak možda ostvariti kao roditelji. Za neke put do roditeljstva nije nimalo lak. Mnogi parovi uprkos želji ne uspiju se ostvariti kao roditelji, a sa problemom neplodnosti sve se češće susreću i mlađe žene i muškarci.

U BiH međutim, situacija za parove koji se žele podvrgnuti biomedicinski potpomognutoj oplodnji teška je.

Za naše uslove, sam postupak nije nimalo jeftin, a prati ga i komplikovana zakonska procedura. Krajem januara ove godine na snagu je stupio Zakon o  biomedicinski potpomognutoj oplodnji iz koji bi trebao regulisati ovu oblast. No do potpune primjene proći će još neko vrijeme, a upravo ono je za mnoge dragocjeno. O medicinski potpomognutoj oplodnji sa doktoricom Zumrom Begić, razgovaramo u četvrtoj epizodi podcasta „Taboo Show“.

Može li se uspjeti iz prvog pokušaja?

Ako ne razumijete što je bezuvjetna ljubav, kada postanete roditelj, sve ima smisla. – najcitiranija je izjava kojom se opisuje magičan svijet roditeljstva. No šta kada je tako teško ostvariti životne snove?

 U istraživanju koje smo proveli (među parovima koji su imali iskustvo biomedicinski potpomognute oplodnje) a o čijim rezultatima detaljnije govorimo u večerašnjoj epizodi, iskustvo pitali smo i da li je u njihovom slučaju postupak medicinski potpomognute oplodnje bio uspješan: 55,6 posto ispitanih je reklo da u njihovom slučaju ovi postupci nisu bili uspješni, dok su  44,4 posto ispitanih zahvaljujući medicinski potpomognutoj oplodnji danas roditelji. Prema iskustvima naših čitateljica i čitatelja, 51,9 posto je imalo više pokušaja začeća kroz postupak medicinski potpomognute oplodnje, 48,1 posto samo jedan.

U četvrtoj epizodi podcasta „Taboo Show“ osim što razgovaramo o zakonskim mogućnostima za sufinansiranje postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje saznajte i: kada posumnjati na dijagnozu neplodnost, kada nam hrana postaje opasnost, ko više brine kojeg će spola biti dijete, ko su „bebe iz epruvete“, šta kada napunimo 42 godine, zašto je važno biti funkcionalni optimista i još mnogo toga.

Tv izdanje podcasta „Taboo Show“ gledajte večeras od 21:00 sat u programu TV Slon. Online izdanje pratite na našem YouTube kanalu.

Ukoliko ste propustili prethodnu epizodu u kojoj smo o žensko muškim prijateljstvima razgovarali sa glumicom Narodnog pozorišta Tuzla, Remirom Osmanović – možete je pogledati u produžetku teksta.

Video podcast TABOO SHOW, novi je projekat RTV Slon u kojem glas dajemo svim ženama. I svim temama o kojima se, po nepisanom pravilu, ne govori dovoljno glasno u javnom prostoru. 

Partneri projekta su: NLB Banka Sarajevo, Lactalis BiH, Oriflame – prirodna švedska kozmetika, Frizerski salon „Dalma D&D“ Tuzla, DSO Level Tuzla i Oxint Tuzla.

Za sva vaša pitanje, dileme, reakcije, savjete, teme o kojima želite govoriti pišite nam na [email protected].

Vezane vijesti

TUZLA