18 C
Tuzla
16.06.2024.

U četvrtak izbor rukovodstva Federacije BiH na sjednici Predstavničkog doma

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije na kojoj će se glasiti o izboru rukovodstva Federacije BiH bit će održana u četvrtak, 16. februara, potvrdila je Feni predsjedavajuća tog doma Mirjana Marinković-Lepić.

Za navedene funkcije federalne izvršne vlasti, Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine ovjerila je kandidature Refika Lende (Stranka demokratske akcije) iz reda bošnjačkog naroda, Lidije Bradare (Hrvatska demokratska zajednica BiH) iz reda Hrvata i Igora Stojanovića (Socijaldemokratska partija BiH), kandidata iz reda srpskog naroda.

– CIK nam još treba reći da li je bilo žalbi na kandidate liste, nakon čega ih vraćaju kao konačni akt. U dvodomnom Federalnom parlamentu, o njihovom imenovanju odlučuje prvo Predstavnički dom, a potom i Dom naroda – pojasnila je.

Prema aktuelnim pravilima, tročlano rukovodstvo Federacije BiH, predsjednik i dvoje potpredsjednika, obavezno su predstavnici svakog od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini i nezaobilazni činioci u predlaganju mandatara odnosno formiranja postizbornog saziva Federalne vlade.

Vezane vijesti

TUZLA