15 C
Tuzla
13.06.2024.

U Gračanici se održava 25. Festival dječijeg teatra, učesnici iz cijele BiH

U Gračanici se održava 25. festival dječijeg teatra, jedinstven festival na ovom području, koji je počeo u petak, a učestvovati će 12 dramskih grupa.

Iz različitih dijelova naše zemlje djeca dolaze na Festival, a da je jedinstven događaj govori i činjenica da dolaze dramske grupe iz Tuzle, Banja Luke, Mostara, Trebinja, Bugojna, Dervente, Zenice, Tomislavgrada, Bugojna i Gračanice.

Festival otvorila škola iz Tuzle

Festival je u petak otvorila Osnovna škola Miladije iz Tuzle sa predstavom „Iza ugla“ autorice i rediteljice Senade Užičanin.

U predstavi su igrali: Nea Aljić, Jasmin Hodžić, Ajša Babajić, Ajla Babajić, Eldin Babajić, Emil Mustafić, Armin Žilić, Mak Bakalović, Anel Vehabović, Adnan Meštrić, Benjamin Burda, Amra Mutapčić, Sanjin Kurtić, Eldar Bošnjić, Emina Isić, Tajra Hasanović, Elmina Penava, Aldina Karabegović i Aneta Jašarević.

Festival dječijeg teatra gračanica
Nastup OŠ Miladije Tuzla / Foto: Radio Gračanica

Nakon nastupa školaraca iz Tuzle publika je uživala u predstavi „Ordinacija“ u izvedbi učenika Osnovne škole Hasan Kikić iz Gradačca. Predstavu „Ordinacija“ režirala je Nihada Vehabović, dok je autor Slobodan Simić.

Igrali su: Hodžić Alina, Mehurić Tajma, Hrvić Farah, Čehajić Reina, Čajić Šejla, Šehić Selim i Husić Alija.

Nastup OŠ Hasan Kikić Gradačac / Foto: radio Gračanica

Danas na reprtoaru pet predstava

Od 11:30 sati gledajte predstavu Gradskog amaterskog kazališta Županja „Vlak u snijegu“, u režiji Snježane Puljić.

Druga na repertoaru je predstava Dramskog studija JU Narodne biblioteke Branko Radičević iz Dervente koja igra od 13 sati. Autor i reditelj predstave je Siniša Vijačć.

Od 15:30 sati igrati će predstava Osnovne škole fra Mije Čuića – Bukovica iz Tomislavgrada, naziva „Duvanjka trnoružica“, autora Ivana Ćurić i rediteljice Ivane Buntić.

„Ars centar“ za djecu i mlade Zenica od 16:30 sati igrati će predstavu „Wall“ („Zid“), baletni ansambl, autorice teksta Samire Spahić i reditelja Keviga G. Dirksona.

Posljednja, ništa manje vrijedna predstava Osnovne škole Sveti Franjo Tuzla „Eko eko“, autora Hrvoja Hitreca i rediteljice Mrice lazić na programu je od 17:30 sati.

RTV Slon/ Radio Gračanica

 

 

Vezane vijesti

TUZLA