-3 C
Tuzla
30.11.2023.

U narednoj godini rekonstrukcije sportskih objekata u TK, potpisani ugovori

U Tuzlanskom kantonu u narednoj godini bit će realizovano osam projekata iz oblasti sporta koje je podržala Kantonalna Vlada. Riječ je o finansijskoj podršci za rekonstrukciju i opremanje sportskih objekata a za što je izdvojeno 655 hiljada KM. Danas su potpisani ugovori između resornog Ministarstva i predstavnika ustanova i sportskih klubova iz nekoliko općina i gradova koji su prošli na Javnom pozivu.

Posljednjim rebalansom Budžeta TK za rekonstrukcije i opremanje sportskih objekata izdvojena su sredstva od 700 hiljada KM. Kako navode u Kantonalnoj Vladi, ovo je prvi put da su sredstva izdvojena za takve namjene iz budžetske kase, a podrška za sport je generalno viša u odnosu na ranije godine i iznosi milion i 550 hiljada KM.

”Smatramo ovo jako bitnim zbog toga što po prvi put na ovaj način mi zapravo pomažemo uslove u kojima sportisti treniraju i ono što je važnije pripremamo takmičenja, uslove za takmičenja na nivou BiH, pa međunarodna takmičenja, jer je to neophodan uslov da bismo sport podigli na viši nivo nego što sada imamo”, ističe Kadrija Hodžić, premijer TK.

Predstavnici ustanova, lokalnih zajednica i sportskih klubova koji će provoditi projekte potpisali su ugovore sa resornim kantonalnim ministrom. Od planiranih 700 bit će utrošeno 655 hiljada KM za provedbu osam projekata. Na Javni poziv su se prijavile ustanove i sportski klubovi sa 22 projekta iz šest općina.

”Prijavile su nam se i jedinice lokalne samouprave sa područja TK koji imaju vrlo značajne infrastrukturne projekte i neke od njih će sa ovim sredstvima završiti ukupan ciklus izgradnje sportskih objekata”, navodi Zlatan Muratović, ministar za kulturu, sport i mlade TK.

No, nisu svi zadovoljili osnovne kriterije, zbog čega su njihove aplikacije odbijene.

”Radi se o neriješenim imovinsko-pravnim odnosima kada je u pitanju infrastruktura. Upravo je to bio razlog zašto određeni broj aplikanata nije uspio na ovom javnom pozivu. Očekujemo da će u narednoj godini biti razriješena neka od prethodnih pitanja kada su imovinsko-pravni odnosi u pitanju i da ćemo moći sljedeće godine podržati i ove aplikante”, kaže Muratović.

Sportsko-kulturno-privredni centar ”Mejdan” sredstva od 210 hiljada KM utrošit će u sanaciju kuglane, koja je uništena u prošlogodišnjoj poplavi u ovom sportskom objektu.

”Potpisivanjem ovog ugovora dodijeljena su sredstva od 210 hiljada KM i kreće se sa prikupljanjem novčanih sredstava za narednu fazu a to su radovi na građevinskom dijelu objekta gdje je smještena kuglana, sa nabavkom nove kuglane sa šest traka prema međunarodnim standardima kuglaškog sporta”, rekao je Jasenko Elezović, direktor SKPC ”Mejdan”.

Za cjelokupnu obnovu kuglane Mejdana potrebno je više od 550 hiljada KM.

Zahvaljujući sredstvima od 100 hiljada KM koliko je dobila putem Javnog poziva Općina Kladanj, u narednoj godini bit će završena izgradnja Sportske dvorane. Bit će ovo svečani trenutak za sportiste i stanovnike Kladnja, jer je izgradnja tog objekta počela 2010. godine.

”Očekujemo da će se to desiti tokom aprila, a da ćemo tokom maja dvoranu i otvoriti. Lokalne zajednice imaju jako zahtjevan posao kada je u pitanju izgradnja i održavanje sportske infrastrukture i ovo je veliki korak od strane Vlade TK”, kaže Jusuf Čavkunović, načelnik Općine Kladanj.

U narednoj godini za podršku sportu u Budžetu TK planirana su sredstva od dva miliona i 400 hiljada KM. Samo za rekonstrukcije i opremanje sportskih objekata bit će izdvojena polovina, odnosno milion i 200 hiljada KM.

Vezane vijesti

TUZLA