32.8 C
Tuzla
19.07.2024.

Udruženje žrtava genocida zatražilo od haškog tužioca zaštitu od progona u RS-u

Udruženje žrtava i svjedoka genocida pismom je upozorilo tužioca Sergea Brammertza da policija i tužilaštvo Republike Srpske (RS) vrše progon žrtava, svjedoka i povratnika u ovom entitetu.

U pismu je navedeno:

Veoma smo pažljivo pročitali Vaš posljednji izvještaj Vijeću Sigurnosti UN o stanju krivičnog progona u državama bivše Jugoslavije i nosiocima negiranja naslijeđa MKSJ/MRMKS kao i glorifikacije zločina i zločinaca.

Ladice tužioca u BiH su prepune naših prijava za negiranje koji ništa ne preduzimaju a ratni zločinci, kako ste naveli u izvještaju, nalaze se zaštićeni u Srbiji i Hrvatskoj.

Dok ratni zločinci uživaju zaštitu i podršku zvaničnih politika, napadi na žrtve, posebno povratnike i one koji brane istinu i pravdu su dosegli svoj vrhunac.

Molimo vas da odmah i neizostavno obavijestite UN, EU i PIC da se u BiH od strane struktura iz entiteta RS na čelu s policijom i tužilaštvom RS vrši progon žrtava, svjedoka, povratnika i boraca za istinu i pravdu.

Prema raspoloživim informacijama u toku je sudski postupak protiv Munire Subašić, majke koja je istinski borac za istinu i čiju borbu je prepoznao cijeli svijet, pokrenuta je krivična prijava protiv Emira Suljagića direktora Memorijalnog Centra Potočari, Srebrenica, podnešena krivična prijava protiv Ramiza Salkića, poslanika u narodnoj Skupštini RS (bivši logoraš), sve prijave se odnose na “izazivanje rasne i vjerske netrpeljivosti (član 139 kz/rs), prijave su podnijete protiv  gotovo svakog povratnika u entitet RS, ali i protiv svakog građanina BiH, koji su javno pozivali na procesuiranje ratnih zločina kao i procesuiranje negatora genocida i drugih ratnih zločina.

Dok zločinci u Srbiji i RS uživaju sve privilegije i prava, policija RS, policija koja je pravni nasljednik policije koja je presudama MKSJ i MSP označena kao zločinačka, nastavlja progon.

Zamislite situaciju da se nakon II svjetskog rata privodio Simon Vizental od strane policije u Njemačkoj, kao što se danas privodi Emir Suljagić, direktor MC Srebrenica ili Ramiz Salkić, logoraš, i niz drugih poznatih boraca za ljudska prava u BiH i to iz razloga “rasne i vjerske netrpeljivosti”.

Cilj je ušutkati svaki poziv za istinom i pravdom!

Molimo vas da poduzmete što je u vašoj moći da se obavijesti svjetska zajednica i da se zaustavi najsramnija epizoda koja pogađa savremeni svijet da zločinci i negatori progone one koji se bore i govore istinu. Primjer BiH može biti svjetska prekretnica da se zločincima ne dozvoli progon onih koji se bore i rade u interesu pravde.

Vezane vijesti

TUZLA