Da se ne lažemo, krompir je kod nas skoro svakodnevno na stolu. Kuvan, pečen, u salati, ali najčešće pržen. Upravo tu većina ljudi pravi istu grešku, ne zbog krompira, nego zbog načina na koji ga priprema.
Kada se krompir prži u dubokom ulju, on upija masnoću kao sunđer i tada počinje problem koji s vremenom najviše osjeti jetra.
Zašto prženi krompir pravi problem jetri
Jetra je glavni filter u organizmu i sve što pojedemo mora proći kroz nju. Kada se svakodnevno opterećuje velikim količinama masnoće iz pregrijanog ulja, njen posao postaje sve teži.
Masnoće i štetni spojevi koji nastaju prženjem s vremenom mogu dovesti do zamašćenja jetre, umora, nadutosti i lošeg varenja. To se ne desi preko noći, ali godinama loše navike ostavljaju trag, i to često primijetimo tek kada se tijelo počne buniti.
Kako pripremiti krompir bez štete
Krompir ne mora nestati s jelovnika da bi ishrana bila zdravija. Umjesto prženja, pečenje u rerni je jednostavna i mnogo bolja opcija. Dovoljno je da se krompir isiječe na krupnije komade, doda malo maslinovog ulja i začini po želji.
Ukus je puniji, a jetra ne mora da se bori s viškom masnoće. Još lakša varijanta je kuhanje krompira u ljusci, jer se tako čuvaju minerali, a organizam ga lakše prerađuje.
Postoji i mali kuhinjski trik koji pravi razliku. Ako se krompir prije pečenja ostavi u vodi dvadesetak minuta, dio škroba će se isprati. Rezultat je krompir koji je hrskav spolja, mekan iznutra i znatno lakši za varenje.
Mala promjena koja se brzo osjeti
Jetra voli jednostavnu hranu i što je manje masna, to će lakše obavljati svoj posao. Kada se izbaci prženi krompir, a zamijeni pečenim ili kuhanim, mnogi već nakon nekoliko dana osjete manje težine u stomaku i više energije. Nije riječ o dijeti niti odricanju, već o maloj promjeni navike koja dugoročno znači mnogo.
Krompir sam po sebi nije problem. Problem nastaje tek kada ga svakodnevno pržimo. Pečenje i kuhanje čine razliku koju tijelo vrlo brzo prepozna, a jetra to zna da cijeni.


