30.5 C
Tuzla
22.07.2024.

Ambasador Reilly na sastanku sa Kolegijem direktora: Važno je da Institut dobija svu neophodnu političku i finansijsku podršku za svoj rad

Članovi Kolegija direktora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine Nikola Perišić i Marko Jurišić primili su danas u radnu posjetu ambasadora Velike Britanije u BiH, njegovu ekscelenciju Juliana Reillya kao i njegovu saradnicu Aleksandru Letić.

Kolegij direktora, na čelu sa predsjedavajućim Nikolom Perišićem, upoznao je ambasadora sa aktivnostima Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, do sada postignutim rezultatima u procesu traženja nestalih osoba, kao i sa izazovima koji stoje pred ovom institucijom i procesom kojim rukovodi.

Istaknuto je da je do sada pronađeno skoro 80 % od ukupnog broja nestalih ali da se još uvijek traga za 7.607 žrtava koji su zapravo najteži slučajevi ratnih zločina. Navedeno je i kako najveći problem u procesu traženja nestalih predstavlja nedostatak tačnih informacija o lokacijama grobnica te da je rješavanje pitanja nestalih osoba humani posao koji je dobio jednu političku dimenziju.

„Svake godine apliciramo za budžet, a pri tome nismo u mogućnosti nabaviti modernu opremu i koristiti moderne tehnologije u našoj nimalo lakoj misiji, a sve jer nemamo podršku koja nam je neophodna. Do ove godine čak nam nije bio usvajan ni godišnji izvještaj o radu što dovoljno govori o situaciji u kojoj se nalazimo,“ kazao je Perišić.

On je naveo i kako izazove Institut prevazilazi novim projektima kao što je pretraga vojnih arhiva ali i je prijeko potrebna nabavka najsavremenije opreme poput dronova, skenera, georadara, a koji bi uveliko mogli olakšati proces traženja nestalih osoba. Upravo zbog toga, istaknuo je, za Institut je podrška prijateljske Velike Britanije od velikog značaja.

„Radimo i na jednom inovativnom projektu odnosno obuci kadaver pasa koji su se već sada pokazali veoma uspješnim u potrazi za posmrtnim ostacima. Još uvijek smo u fazi pribavljanja novčanih sredstava za ovaj projekat koji bi bio od izuzetnog značaja za BiH ali i druge zemlje koje se suočavaju sa istim izazovima“, naveo je on.

Ambasador Reilly je istakao kako želi dati punu podršku Institutu u vrlo važnom poslu kojim se bavi uprkos pritiscima kojima je izložen.

“Od okončanja sukoba 90-tih, Bosna i Hercegovina je napravila veliki pomak u pogledu traženja nestalih. Kako bi se riješili još uvijek otvoreni slučajevi nestalih, ali i gradili mostovi, te stvorio prostor za dijeljene informacija i usaglašavanje rješenja, važno je održavati dobru saradnji između država šire regije. Regionalna Grupa za traženje nestalih je odličan primjer ovakve saradnje. Kolegij direktora Instituta za nestale BiH u ovom regionalnom tijelu zauzima važnu i konstruktivnu ulogu. Zato je važno da Institut dobija svu neophodnu političku i finansijsku podršku za svoj rad, kako bi uspješno okončao proces traženja za preostalim nestalim građanima i građankama BiH,” naveo je Reilly.

Vezane vijesti

TUZLA