Konzumacija bijelog luka na prazan želudac pojačava njegovo prirodno antibakterijsko, antigljivično i dezinfekciono djelovanje, pokazala su brojna istraživanja i izvještaji svjetskih medija. U takvom stanju organizma, bakterije su osjetljivije i ne mogu se efikasno oduprijeti sastojcima iz bijelog luka, što dodatno pojačava njegovo djelovanje, navodi se u više naučnih izvora.

Prema dostupnim podacima, bijeli luk sadrži više od 400 aktivnih sastojaka, uključujući vitamine A, B1, B2 i C, zatim alicin, adenozin, aminokiseline, enzime, biljna vlakna, jod, kalij, kalcij, selen, sumpor i fosfor. U tradicionalnoj medicini njegova ljekovita svojstva poznata su stoljećima, a savremena istraživanja potvrđuju da njegovi sastojci mogu imati snažan uticaj na bakterijske i virusne infekcije.
Zapaženo je i njegovo antikancerogeno djelovanje. Kako navode brojni izvori, redovno konzumiranje većih količina bijelog luka može smanjiti rizik od pojave pojedinih vrsta karcinoma, uključujući rak rektuma i bubrega.
Osim toga, bijeli luk pozitivno utiče na cirkulaciju, pomaže u regulaciji krvnog pritiska i masnoća u krvi, a prepoznat je i kao snažan antioksidans.