26.7 C
Tuzla
20.07.2024.

Čavalić i Omerović predlažu strožije kazne za vozače pod utjecajem aklohola

Zastupnici Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) u Parlamentu Federacije BiH Admir Čavalić i Safet Omerović uputili su u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena Krivičnog zakona FBiH za strožije kažnjavanje vozača koji skrive saobraćajne nesreće pod utjecajem alkohola.

Čavalić i Omerović predlažu da kazna za navedeno krivično djelo bude do deset godina zatvora umjesto sadašnje do tri godine.

– Izmjena se odnosi na član 333 koji za sada navodi da je tri godine kazna zatvora za vožnju u alkoholiziranom stanju, ukoliko se desi određena nesreća. Kolega Omerović i ja predlažemo da to bude deset godina. Smatramo da je to jedan dobar iskorak na način da smanjimo učestalost vožnje u alkoholiziranom stanju, jer zaista ne treba biti tolerancije, odnosno treba biti nulta tolerancija, a sve povodom nedavnih dešavanja u kojim je mlada doktorica izgubila život – kazao je Čavalić za Fenu.

Navodi da je razumljivo da se dešavaju saobraćajne nesreće i da može biti bezbroj razloga zašto može doći do njih, ali vožnja u alkoholiziranom stanju ne smije biti jedan od razloga.

– Mi kao društvo, u ovom slučaju FBiH, ne treba da imamo toleranciju spram navedenog i trebali bi podići kazne na 10 godina, a onda postepeno mijenjati druge članove zakona na način da se maksimalno destimulišu budući vozači, da im bude jasno da ne bi trebali da koriste svoje vozilo ukoliko su u alkoholiziranom stanju i da bi trebali naći alternativu, odnosno da idu pješice, koriste taksi, autobus, tramvaj – kazao je Čavalić.

Zastupnik SBiH navodi da će prijedlog zakona biti upućen Vladi FBiH, koja će se o tome očitovati.

– Očekujemo pozitivno mišljenje, ali bilo pozitivno ili negativno, za mjesec dana je spremno da ide na Federalani parlament i onda da predsjedavajući taj prijedlog stavi na dnevni red. Minimalno u roku od mjesec dana može se razmatrati ovaj zakon, ako ne onda bi, nadam se, do kraja godine imali neke iskorake i promjene po tom pitanju – kazao je Čavalić za Fenu.

(RTV Slon/Fena)

Vezane vijesti

TUZLA