15 C
Tuzla
22.07.2024.

Epidemiološka situacija hripavca u FBiH je stabilna

Epidemiološka situacija vezana za hripavac (pertusis, veliki kašalj) kontinuirano se nadzire i procjenjuje na nivou kantona i u cijeloj Federaciji BiH, istakla je Rozalija Nedić iz Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH (ZZJZ FBiH).

RTV Slon je posvetila pažnju širenju ove bolesti, pa ćemo u našem studiju u emisiji Zdravlje, koja će biti emitovana u ponedjeljak, 11. decembra govoriti upravo simptomima, putu prenosa, liječenju i prevenciji ovog visokozaraznog oboljenja.

Gost u studiju će biti doc.dr.med.sci. Humera Jahić Porobić, infektologinja u Klinici za infektivne bolesti UKC-a Tuzla.

Humera Jahić Porobić infektologinja
FOTO: doc.dr.med.sci. Humera Jahić, infektologinja u Klinici za infektivne bolesti UKC-a Tuzla

Prema Izvještaju Zavoda o kretanju zaraznih bolesti, na području Federacije BiH u oktobru su zabilježena dva slučaja hripavca, oba u Hercegovini. Tokom ove godine ukupno je sedmero oboljelih od hripavca na području FBiH. Najviše slučajeva spomenute bolesti prijavljeno 2017., njih 116.

U Zavodu za javno zdravstvo FBiH još uvijek ne raspolažu podacima o broju oboljelih u novembru.

Inače, hripavac je akutna, visoko zarazna infekcija sistema organa za disanje, a karakterišu je napadi kašlja koji obično završavaju dugotrajnim, hripavim udahom. Najčešće pogađa dojenčad i malu djecu. Zbog postupnosti razvoja simptoma, sličnima prehladi, najčešće se ne posumnja na hripavac u vrijeme kad je osoba najzaraznija te se bolest neometano širi.

U Tuzlanskom kantonu situacija je stabilna, te bio je zabilježen samo jedan slučaj u Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla, sa blažim simptomima, istakla  je za RTV Slon Humera Jahić Porobić, infektologinja u Klinici za infektivne bolesti UKC-a Tuzla.

Emisiju Zdravlje gledajte u ponedjeljak od 21:10 sati.

#hripavac #pertusis #velikikašalj #zdravlje #jezikomgledatelja

Čitajte još:

Afrička svinjska kuga na području Brčko distrikta BiH pod kontrolom

 

Vezane vijesti

TUZLA