15 C
Tuzla
20.05.2024.

Hortikulturalna terapija u Tuzli: Žene žrtve nasilja uzgajaju bilje i proizvode čajeve

Začinsko bilje, cvijeće, voće… sve to se može pronaći u jedinom terapijskom vrtu u Tuzli. Ovaj vrt nije samo plantaža različitih biljaka, on zapravo predstavlja i rehabilitacijski centar za žene žrtve rata ili bilo koje vrste nasilja. A njih ima više 30 i sve prolaze kroz hortikultularnu terapiju.

„Hortikulturalna terapija je radno-okupaciona terapija, i u radu sa zemljom, a naše žene imaju odlično znanje u radu sa zemljom, mi to koristimo za njihov oporavak. U startu je to bila jedna miješana grupa, grupa žena koje su u gradu ali su doživjele rat i ratna dejstva ali i žene koje su prognane, ta grupa je odlična, žene iz Tuzle su značajno utjecale na njihov proces rehabilitacije, a sada i u zajedničkom radu također“, kazala je Branka Antić Štauber, predsjednica Udruženja „Snaga žene“.

Udruženje „Snaga žene“ sa svojim idejama nije stalo samo na uzgajanju ovih biljaka. Plantaže bilja imaju i u Srebrenici i drugim gradovima širom BiH, pa su tako počele proizvoditi i čajeve, što ženama koje prolaze kroz ovu vrstu terapije, osim rehabilitacije, donosi i ekonomsku sigurnost.

„Ekonomski momenat je značajan, one uspiju da prodajom ljekovitog bilja nešto i da zarade. Nije samo bilje u fokusu, nego i razne vrste povrća. Ovaj program finansiraju njemačko Ministarstvo finansija i njemačka nevladina organizacija, tako da su te žene dobile i plastenike koje imaju i kod svojih kuća“, kazala je dr. Antić Štauber.

Terapijski gradski vrt postoji već tri godine i u tom periodu kroz hortikulturunu terapiju prošlo je mnogo žena, koje su pobijedile svoje strahove, zanemarile ružna sjećanja, ojačale svoj duh i posvetile se samoj sebi. U tome im je naročito pomoglo bilje koje ima poseban utjecaj na ljudski organizam.

Prva biljka sa kojom su žene počele raditi u terapijskom vrtu je lavanda, od nje izrađuju čaj, koji se koristi za opuštanje, a kojeg na kraju možemo pronaći u marketima širom Bosne i Hercegovine.

Upravo lavanda, koja ima terapijsko i opuštajuće dejstvo, pomogla je i 26-godišnjoj Jasni Alić, do koje u konačnici dođe svo bilje od kojeg se izrađuju čajevi. I Jasna je prošla kroz težak period u životu, koji je srećom, sada iza nje. Ona je sada uspješna mlada žena koja sama zarađuje za svoj život. Radi na izradi i pakovanju čajeva.

 

„Ja sam bila djevojčica koja je odrasla u Kolektivnom centru, tu su bili moji roditelji kad su došli iz Podrinja. Izašla sam i iz tog nasilja i iz svega, osjećala sam se onda sigurno kao i sve žene. I sama lavanda mi je pomogla u puno toga“, rekla nam je Jasna Alić, zaposlenica u Zadruzi „Zelena mreža“

Ove hrabre žene u budućnosti planiraju dodatno proširiti svoju proizvodnju, pa tako pozivaju sve one koje osjećaju da im treba psihološka pomoć, da im se pridruže u hortikuluturalnoj terapiji.

Vezane vijesti

TUZLA