12.8 C
Tuzla
24.05.2024.

Ima li TK dovoljno vakcina protiv bjesnila ?

Zbog ugriza životinja na području Tuzlanskog kantona godišnje se u Zavod za javno zdravstvo javi oko 400 osoba. Većinom su to ugrizi pasa lutalica koji potencijalno mogu biti i prenosnici bjesnila. U tom slučaju vakcinacija je neophodna.

Pacijenti koji se jave kod nas u ambulantu koji su ugriženi od psa lutalice dobiju obradu rane i dobiju uputnicu za pregled životinje. Ukoliko je nalaz negativan na bjesnilo tu se procedura završava, ukoliko postoji sumnja na bjesnoću pacijent se mora vakcinisati”, kazala je za RTV Slon dr. Amela Mujanović, specijalizantica u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Za vakcinaciju odrasle osobe potrebne su četiri doze vakcine i serum. A upravo je to i najveći problem jer Kantonalni Zavod za javno zdravstvo nema dovoljne količine vakcina protiv bjesnila, posebno odraslih osoba.

Problem je nabavke i cijene vakcine i seruma protiv bjesnila. Za odraslu osobu za nekih 70 kg potrebno je nekih 5 do 6 bočica seruma a jedna bočica košta oko 500 KM pa vi vidite sad koliko novca treba da se izdvoji”, navodi Mujanović.

U koliko se radi o ugrizu psa, bilo da je riječ o vlasničkom psu ili lutalici, životinja se mora odvesti na pregled u Veterinarsku stanicu. Međutim zvanični rezultati o tome da li životinja ima bjesnilo čekaju se i do deset dana. Iz Gradske veterinarske stanice Tuzla kažu da postoji nekoliko oblika bjesnila.

Znamo i sami da nije bjesnilo samo ako vidimo pjenu na ustima a cuko da ujeda isl., može biti jako tih povučen odnosno taj drugi stadij koji je na oko teško vidjet, pogotov nekom prolazniku”, rekao je dr. Ernes Karić, doktor veterinarskih nauka u JP Gradska veterinarska stanica Tuzla.

U slučaju sumnje na bjesnilo kod životinje obavljaju se detaljne analize kako bi se moglo utvrditi pravo stanje, te na osnovu toga pružiti adekvatna pomoć ozlijeđenom čovjeku.

Kada govorimo o bjesnilu veterinar prvo organoleptički pregleda psa gdje u slučaju da posumnja na bjesnilo takav pas se mora eutanazirati i poslati na veterinarski fakultet u Sarajevo gdje onda oni dokazuju bjesnilo”, dodaje Karić.

Iz Zavoda ističu da im se dešavalo da jedan pas ugrize i do deset osoba, jer psi lutalice nakon veterinarske obrade, ukoliko nemaju bjesnilo ponovo budu pušteni na ulicu. Stoga apeluju na nadležne da riješe problem napuštenih i divljih životinja, jer za drugi scenario nismo spremni i ne bi mogli odgovoriti situaciji.

Vezane vijesti

TUZLA