14 C
Tuzla
28.05.2024.

Počinje sezonsko vakcinisanje protiv gripe u FBiH, ko se može vakcinisati?

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine osigurao je i distribuirao određenu količinu četverovalentnih inaktiviranih vakcina protiv sezonske gripe po kantonima u FBiH.

Vakcine su dostupne besplatno za vakcinisanje prvenstveno zdravstvenih radnika, ali je određena i količina vakcina i za sve zainteresovane građane koji spadaju u prioritetne skupine.

To su:

  • osobe starije od 65 godina,
  • štićenici domova za starije osobe te institucijama za njegu kroničnih bolesnika (bez obzira na dob, uključujući i djecu),
  • radnici u domovima za starije osobe te institucijama za njegu kroničnih bolesnika,
  • osobe sa hroničnim oboljenjima (uključujući i djecu), posebno oboljenjima srca i pluća, a posebno djeci s oštećenom plućnom funkcijom (cistična fibroza, kronična astma, bronhopulmonalna displazija) i s kongenitalnim manama, trudnice.

U slučaju da se građani za koje je vakcinacija preporučena, ne mogu vakcinisati iz zdravstvenih razloga, umjesto njih se pod istim uslovima mogu vakcinisati osobe iz njihove bliske okoline (kućni kontakti, osobe koje pružaju kućnu medicinsku njegu i sl.).

Osobe koje nemaju pravo na besplatno vakcinisanje protiv gripe, mogu se vakcinisati kod izabranih ljekara ako samostalno kupe vakcinu.

 

Vezane vijesti

TUZLA