23.9 C
Tuzla
20.05.2024.

Protiv BiH pokrenuto osam sporova u inostranstvu, država tuži GAVI zbog vakcina

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Pravobranilaštva BiH o svim pokrenutim sporovima protiv Bosne i Hercegovine na sudovima u inostranstvu koji mogu imati dodatne finansijske implikacije na budžet institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH, odnosno onog nivoa vlasti na koji se spor odnosi.

Informacija sadrži pregled osam postupaka s detaljnim podacima o njihovom pojedinačnom status i vrijednostima spora, među kojima je njih sedam u fazi arbitražnog postupka ili mirnog rješavanja spora.

Jedan postupak priprema Bosna i Hercegovina protiv GAVI-ja (GLOBAL ALLIANCE FOR VACCINES AND IMUNISATION) radi vraćanja cjelokupnog neutrošenog novčanog iznosa mirnim ili drugim utuživim putem jer je GAVI jednostrano zadržao 1.615.120 američkih dolara, nakon isteka ugovora zaključenog s BiH o preuzimanju obaveza nabavke vakcina za COVID-19.

GAVI je Bosni i Hercegovini isporučio samo 27 % ili 332.640 vakcina od ukupno naručenih i plaćenih 1.232.000 doza vakcina, a tokom trajanja ugovora nije isporučeno 899.360 doza vakcina.

Vezane vijesti

TUZLA