5 C
Tuzla
17.04.2024.

Istraživačko novinarstvo važan izvor informacija za pravosuđe u BiH

Istraživačko novinarstvo je vrijedan resurs u borbi protiv korupcije, istaknuto je na radionici održanoj u petak u Mostaru u organizaciji USAID-ovog projekta Pravosuđe protiv korupcije u Bosni i Hercegovini.

Na radionici su učestvovali tužitelji iz Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Kako su saopštili iz ovog tužilaštva, na radionici je predstavljen i Vodič za proaktivno postupanje tužitelja na temelju javno dostupnih informacija, s fokusom na informacije istraživačkog novinarstva (Vodič), izrađen u okviru projekta.

Cilj je Vodiča da ohrabri i potakne glavne tužitelje da koriste svoje zakonom definirane ovlasti koje tužitelji imaju u sastavu kaznenog pravosuđa, kako bi unaprijedili prakse proaktivnog pristupa u svom radu i efikasnije djelovanje u borbi protiv korupcije, kroz korištenje javno dostupnih informacija.

Na ovoj radionici, svoja praktična iskustva sa sudionicima podijelili su Senad Osmić, tužitelj Tužiteljstva BiH i Aladin Abdagić, glavni i odgovorni urednik Centra za istraživačko novinarstvo.

Radionica je organizovana uz podršku Projekta, čije aktivnosti su dio širih napora Misije USAID-a u BiH, usmjerene na unapređenje kapaciteta pravosuđa u BiH, posebno u borbi protiv visoke razine korupcije i organiziranog kriminala, dodaje se u saopštenju tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona.

RTV Slon/FENA

Vezane vijesti

TUZLA