23.9 C
Tuzla
13.04.2024.

Jedna žena i dvojica osuđenih kandidati za ministre u BiH

Među kandidatima za devet ministarskih pozicija u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine je jedna žena, a dva buduća ministra su pravosnažno osuđivani na uslovne zatvorske kazne.

Izborni zakon BiH propisuje zabranu dodjele mandata ako je kandidatu izrečena zatvorska kazna od šest mjeseci ili duže.

Trenutno kandidate za ministre i njihove zamjenike provjerava Agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA). Provjeravaju se, između ostalog, podaci o ranijim dužnostima, da li su kandidati osuđivani ili imaju li potvrđenu optužnicu.

Izjave kandidata za državne ministre je dostavila Centralna izborna komisija BiH.

Kako će izgledati 14. saziv Savjeta ministara BiH?

Borjana Krišto je prva žena na čelu državne vlade. Dugogodišnja je članica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i bliska saradnica predsjednika stranke Dragana Čovića.

Dva puta je bila u utrci za člana Predsjedništva BiH.

Obnašala je funkciju predsjednice entiteta Federacija BiH, bila je ministrica pravde u Federaciji BiH, delegatkinja u Domu naroda BiH, te poslanica u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Predsjedništvo BiH imenovalo je Krišto za predsjedavajuću Savjeta ministara 21. decembra, a njen izbor potvrđen je 28. decembra u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Ona ima rok od 35 dana da predloži novi saziv Savjeta ministara, koji uz nju, čini još devet ministara.

Zoran Tegeltija kandidat za ministra finansija BiH. Funkcioner je Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, a od 2019. godine je bio na funkciji predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Istovremeno je i poslanik u novoizabranom sazivu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Tokom karijere bio je na funkciji ministra finansija entiteta Republika Srpska (RS), te načelnik Opštine Mrkonjić Grad.

Tegeltija je i pravosnažno osuđen na pet mjeseci uslovne kazne pred Osnovnim sudom u Banjaluci zbog nesavjesnog rada u službi dok je bio načelnik Sektora za carinsko pravne poslove Uprave carine Banjaluka.

Elmedin Konaković je kandidat za ministra spoljnih poslova. Do sada je obavljao funkcije premijera i predsjednika Skupštine Kantona Sarajevo, jednog od 10 kantona u entitetu Federacija BiH. Bio je i delegat u Domu naroda BiH.

U politiku je ušao 2004. godine kao član Stranke demokratske akcije (SDA). Tu političku partiju je napustio 2018. godine, kada je osnovao stranku “Narod i Pravda”.

Na zvaničnoj stranici njegove stranke se navodi da Konaković govori engleski, italijanski i rumunski jezik.

Staša Košarac kandidat je za funkciju koju i sada obavlja – ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Prethodno je bio poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, kao i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.

Obavljao je i funkciju poslanika u Narodnoj skupštini entiteta Republika Srpska i delegat u Vijeću naroda tog entiteta.

Košarac je obnašao dužnost i rukovodioca Tima za koordinaciju aktivnosti istraživanja ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske, te odbornika u Skupštini opštine Višegrad.

Zukan Helez je kandidat za ministra odbrane i poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Prethodno je u nekoliko mandata bio poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta entiteta Federacije BiH, te ministar za pitanje boraca u Vladi entiteta Federacija BiH.

Heleza je Kantonalni sud u Novom Travniku 2022. godine pravosnažno osudio na uslovnu kaznu zatvora od devet mjeseci zbog davanja lažnog iskaza.

Nenad Nešić je kandidat za ministra sigurnosti. Bio je poslanik Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i lider je DNS-a.

Prethodno je obavljao funkciju vršioca dužnosti direktora Javnog preduzeća “Putevi Republike Srpske”, a radio je i kao inspektor kriminalističke policije u Istočnom Sarajevu.

Edin Forto kandidat je za ministra prometa i komunikacija. Aktuelni je premijer Vlade Kantona Sarajevo, i predsjednik Naše stranke. Prethodno je bio poslanik u Skupštini Kantona Sarajevo, te delegat u Domu naroda entiteta Federacija BiH.

Davor Bunoza je kandidat za ministra pravde i dugogodišnji advokat iz Mostara, o kome trenutno nema zvaničnih biografskih podataka.

Dubravka Bošnjak trenutno obavlja funkciju zamjenika direktora Agencije za bankarstvo entiteta Federacija BiH.

Prethodno je bila na funkciji direktorice Sektora kredita i plasmana u Investicijskoj banci Federacije BiH, te obavljala poslove Izvršne direktorice za istraživanje, razvoj i kreditiranje u toj banci.

Sevlid Hurtić, na opštim izborima u BiH u oktobru je izabran za poslanika u Narodnoj skupštini entiteta Republika Srpska. U međuvremenu je izabran za ministra trgovine i turizma u Vladi RS. Bio je i odbornik, te predsjednik Skupštine Grada Doboj.

Imena kandidata usaglašavana su skoro mjesec dana nakon što je 15. decembra potpisan koalicioni sporazum, te dogovoreno formiranje vlasti na državnom nivou.

Sporazumom su utvrđeni principi djelovanja u narednom mandatu, koji će trajati do 2026. godine.

Potpisali su ga u ime “Osmorke” Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH, u ime SNSD-a i dvije stranke iz RS, Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, a u ime Hrvatskog narodnog sabora, koalicije 14 stranaka, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH

RTV Slon/Akta.ba

Vezane vijesti

TUZLA