25.5 C
Tuzla
24.06.2024.

Još uvijek nema potrebe za odlaskom ljekara iz UKC-a u Tursku i Siriju: Spreman tim medicinskih stručnjaka

Posljedice razornog zemljotresa koji je početkom sedmice pogodio Tursku i Siriju sve su veće. Broj nastradalih i povrijeđenih iz sata u sat raste. Potrebe su ogromne od osnovnih potrepština kao što su deke, grijalice, cerade pa do medicinskog osoblja. Upravo zbog toga je UKC Tuzla formirao tim kojeg čine medicinski stručnjaci koji su spremni pomoći kolegama iz Turske i Sirije.

Ukupno 44 ljekara, što specijalista, što specijalizanata i negdje 22 do 25 medicinskih tehničara i sestara. Mnogi od kolega koji su na spiskovima već su i ranije imali iskustva „ rekao je  prof. dr. Šekib Umihanić, koordinator Tima medicinskih stručnjaka UKC –a Tuzla.

Prema dosadašnjim podacima, više od 20 hiljade osoba je stradalo, a ljekari iz Univezitetskog kliničkog centra su u stalnoj komunikaciji sa kolegama iz Turske i Sirije. Kako navode, za sada još uvijek nije iskazana potreba za dodatnim medicinskim stručnjacima iz drugih zemalja.

„Prema jučerašnjoj zadnjoj informaciji koju smo dobili posredstvom  Federalnog ministarstva zdravstva, a proslijedila ga je Republika Turska, u ovom trenutku što se tiče odlaska ljekarskih ekipa nije potrebno. Postoji potreba za spasilačkim timovima. „ dodao je prof. dr. Šekib Umihanić, koordinator Tima medicinskih stručnjaka UKC –a Tuzla

Iako u ovom trenutku nema potrebe za slanjem medicinskih stručnjaka u Tursku i Siriju, ljekari i medicinski tehničari kojeg čine specijalisti raznih oblasti spremni su u svakom trenutku odgovoriti potrebama Turske i Sirije i pomoći ugroženom stanovništvu.

Vezane vijesti

TUZLA