29 C
Tuzla
18.06.2024.

JU Odgojni centar TK: „SVI SMO MI PREVENCIJA“

Povodom tragičnog događaja koji se desio u Beogradu oglasili su se i iz JU Odgojni centar TK saopštenjem za javnost koje prenosimo u cjelosti:

“Kao direktor Javne ustanove Odgojni centar Tuzlanskog kantona i svih zaposlenika ustanove osjećamo potrebu da se obratimo kao ustanova koja se svakodnevno susreće sa djecom i maloljetnicima u sukobu sa zakonom i djecom koja ispoljavaju određene oblike poremećaja u ponašanju, na što ponajviše utiču savremeni način života, moderna tehnologija, te naročito negativan uticaj društvenih mreža.

U Javnoj ustanovi Odgojni centar Tuzlanskog kantona, dolaze djeca i maloljetnici, koja su zlostavljana, djeca koja su zlostavljači (a često su i sami bili žrtve zlostavljanja), djeca čiji roditelji nemaju vremena da razgovaraju sa njima, djeca sa manjim samopouzdanjem i samopoštovanjem, pa pažnju dobiju tek kada problem nastane. Dosta puta kada nastane problem, svi postavljamo pitanje “ko je kriv”? Svaki pojedinac treba da posveti više pažnje prevenciji maloljetničke delinkvencije, te prevenciji društveno neprihvatljivih oblika ponašanja.

Javna ustanova Odgojni centar Tuzlanskog kantona već duži period u sklopu svojih djelatnosti realizuje preventivne aktivnosti, te djeluje preventivno protiv maloljetničke delikvencije, provodeći niz interaktivnih radionica, predavanja u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona koji obuhvataju učenike, roditelje, nastavnike i stručno osoblje, sa različitim temama.

Kao institucija koja tretmanski radi sa djecom i maloljetnicima , pozivamo sve roditelje, nastavno osoblje i druge institucije, da ukoliko primjete bilo kakve poteškoće u svakodnevnom funkcionisanju djece, stavljamo se na raspolaganje svima da se mogu javiti za pomoć i podršku.

Zajedničkim djelovanjem, svako iz svog spektra i domena trebamo poslati poruku “SVI SMO MI PREVENCIJA”, te djelovati u tom smjeru”, navodi se u saopštenju.

Vezane vijesti

TUZLA