12 C
Tuzla
30.05.2024.

Narušeni porodični odnosi najčešći razlog maloljetničkih prekršaja

Maloljetnička delinkvencija u posljednje vrijeme pojam je koji vrlo često čujemo, a u Federaciji BiH postoje tek dva odgojna centra za rehabilitaciju maloljetnika u sukobu sa zakonom, u Sarajevu i u Tuzli.

Uprava policije MUP-a TK tokom prošle godine evidentirala je 20 krivičnih djela koja su počinilie maloljetne osobe, a zaprimljeno je čak 109 prijava protiv maloljetnika. S druge strane, u Odgojnom centru Tuzlanskog kantona u protekloj godini boravilo je više od 40 maloljetnika. Neki od njih upućeni su naredbom tužilaštva i suda, dok su se drugi dobrovoljno javili ovoj ustanovi.

Na izvršenju odgojne mjere je bilo deset maloljetnika, na stručno-dijagnostičko opservativnom tretmanu 32 maloljetnika. Što se tiče izvršenja odgojne mjere, maloljetnici koji su počini krivična djela kao što su teške krađe ili otuđenje stvari taj broj je isti kao prethodnih godina, a što se tiče stručno-dijagnostičko opservativno preventivnih tretmana tu imamo 32 zahtjeva nadležnih centara za socijalni rad, taj broj je mnogo uvećan u odnosu na prethodne tri godine dana”, kazao je za RTV Slon Faruk Durmić, direktor Odgojnog centra TK.

Kroz prostorije Odgojnog centra svakodnevno prolaze brojna djeca i stariji maloljetnici jer nove i humanije metode rehabilitacije nisu bazirane samo na izvršenju kazni. Zahvaljujući širokom spektru zaposlenih stručnjaka, kako ističe Durmić, zapravo im se u ustanovi nudi prijateljski razgovor, edukacija ali i nova šansa za budućnost.

Tu rade različite struke tj stručna lice kao što su socijalni radnici, pedagozi i druge struke koje imamo u našoj ustanovi. Tu se vrše određene procjene kao što su socijalna, pedagoška i druge procjene”, istakao je Durmić.

Maloljetnici, u ovisnosti od izrečene mjere i problema koji se nastoji riješiti, u Odgojnom centru mogu boraviti određeni broj sati ili biti smješteni na određeni vremenski period, opet u ovisnosti od procesa rehabilitacije kroz koji prolaze.

Maloljetnik može da boravi na određen broj sati tokom dana ne manje od 14 niti više od 30 dana, i na neprekidni boravak tokom dana ne manje od 15 dana niti više od tri mjeseca”, rekao je direktor Odgojnog centra TK.

Krivična djela zbog kojih maloljetnici najčešće dolaze u Odgojni centar jesu nasilničko ponašanje, krađa ili otuđivanje stvari. Da su sklona kriminalu samo djeca iz nižih društvenih slojeva samo su stereotipi i predrasude, jer u Odgojni centar dolaze djeca iz različitih sredina. Kada se zagrebe ispod površine, maloljetnike sklone nasilnom ponašanju u većini slučajeva veže jedno – porodica.

Nekada mi imamo predrasude da su to djeca koja su siromašna, ne mora biti. Imamo djecu koja imaju puno materijalnih sredstava ali nemaju vrijeme roditelja. To zavisi od porodične dinamike, koliko se vremena posvećuje porodici”, istakla je za RTV Slon Melisa Slavuljica, pomoćnica direktora za dijagnostiku i opservaciju u Odgojnom centru TK.

Imamo slučajeva maloljetnika koji dolaze iz potpunih porodica, gdje su odnosi sasvim u redu, ali ako gledamo generalno to su maloljetnici koji dolaze iz disfunckionalnih porodica, gdje su odnosi narušeni”, dodaje Marina Tomić, pomoćnica direktora za izvršenje odgojne mjere u Odgojnom centru TK.

Ono što je prednost Odgojnog centra jeste što se u svim slučajevima prema maloljetnicima pravi individualni pristup na osnovu kojeg se pravi plan i program tretmana.

Ti prvi susreti nam pomažu da napravimo adekvatan tretman za dijete, jer nijedan tretman nije isti. Naš pristup je takav da uvažavamo dijete, bez obzira da li je počinilac ili žrtva. U tom prvom kontaktu ja više razgovaram sa djetetom čisto da osjeti da je uvaženo, da je prihvaćeno”, istakla je Slavuljica.

Napravimo individualni plan i program za svakog maloljetnika, gdje se baziraju različita odgojna područja na primjer, odnos prema krivičnom djelu, prema porodici, obrazovanju, psihološka procjena ličnosti, odnos prema drugima. Svakom maloljetniku se pristupa na poseban način u zavisnosti od onog što se pokaže da je problematika”, navodi Tomić.

Odgojni centar Tuzlanskog kantona sarađuje sa Centrom za socijalni rad, sudovima i tužilaštvima, te osnovnim i srednjim školama, ali i s roditeljima koji dovode djecu na preventivne tretmane.

Dobar pokazatelj rada ustanove je i dokaz da u protekle tri godine nisu zabilježeni slučajevi recidiva, odnosno povratnika maloljetnika koji su počinili novo krivično djelo. Naprotiv, bilo je samo onih koji su se vraćali u Odgojni centar kako bi se zahvalili na pruženim, te novoj prilici za njihovo bolje sutra.

Vezane vijesti

TUZLA