10.5 C
Tuzla
21.04.2024.

Kakvo je stanje u USK, HNK i ZDK nakon obilnih padavina?

Najozbiljnije posljedice obilnih padavina u protekla dva dana na području Unsko-sanskog kantona (USK) trenutno su vidljive u bihaćkom naselju Kulen Vakufu. U tom mjestu već je poplavljeno dvadesetak objekata, a tim za spašavanje Službe civilne zaštite Grada Bihaća uspješno je danas evakuisao i jednu mještanku koja je zbog poplave bila odsječena od ostatka naselja.

Probleme predstavljaju i bujične vode, odnosno aktivacija klizišta.

-Nažalost, od sinoć velike probleme stvaraju i bujične vode, koje su nanijele prilično veliku štetu u nekoliko ulica. Vreće sa pijeskom već su osigurane, dok ćemo pitku vodu privremeno konzumirati iz cisterne, koja je na raspolaganju našim mještanima. Ono što nas najviše zabrinjava je stalni rast vodostaja Une, kao i najavljene nove padavine – kaže predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kulen Vakuf Nermin Dedić.

Iz nadležnih službi ponovljen je apel o hitnoj primjeni mjera samozaštite, s obzirom da su od poslijepodneva ponovno najavljene obilne padavine.

S druge strane, uprkos obilnim padavinama stanje u Hercegovačko-neretvanskom kantonu nije pretjerano zabrinjavajuće, ali opreza svakako treba imati i pratiti razvoj situacije, kazao je glasnogovornik Štaba civilne zaštite tog kantona Pero Pavlović.

– Prema informaciji Operativnog centra Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona, uprkos obilnim padavinama kojima svjedočimo proteklih dana, stanje na području ovog kantona nije pretjerano zabrinjavajuće. Prema informacijama o vodostajima na mjernim hidrološkim stanicama, u ovom trenutku jedino je na mjernoj stanici Humac jutros rijeka Trebižat bila nešto iznad razine kada se primjenjuju redovite odbrane od poplave. Na svim ostalim stanicama razina vode rijeka i rječica u našem kantonu je, možemo kazati, na prihvatljivoj razini- kazao je glasnogovornik Štaba civilne zaštite HNK-a Pero Pavlović.

Na području Zeničko-dobojskog kantona sve rijeke su u svojim koristima, potvrdio je Feni direktor Kantonalne uprave Civilne zaštite ZDK-a Džavid Aličić.

-Sve su rijeke u svojim koritima pa i rijeka Bosna. Bilo je tendencija da bi se Bosna mogla izliti u svom srednjem ili gornjem toku, ali za sada do toga nije došlo. Nivo svih rijeka u našem kantonu nije dosegao čak ni nivo obaviještenja, a vjerujemo ni da neće – kaže Aličić.

Prohodni su, dodaje, svi putevi, a nije bilo prijava ni eventualne aktivacije klizišta usljed pojačane količine vode zbog kiše.

Vezane vijesti

TUZLA