15 C
Tuzla
22.07.2024.

Konaković-Murphy-Wagner: Pomaci institucija BiH na evropskom putu ugroženi zbog poteza vlasti RS

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković razgovarao je u Washingtonu u odvojenim susretima, tokom radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama, sa senatorom Christopherom Murphyjem te potpredsjednicom Odbora za vanjske poslove Predstavničkog doma kongresmenkom Ann Wagner.

Kako je saopćeno iz MVP-a BiH, na sastancima se razgovaralo o situaciji u Bosni i Hercegovini, ruskoj agresiji na Ukrajinu i njenom uticaju na našu zemlju i regiju.

Bilo je riječi i o optužnici protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji se tereti se za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH. Tom prilikom je ocijenjeno da su pozitivni pomaci i napori koje institucije BiH čine na evropskom putu, u proteklih devet mjeseci, ugroženi zbog poteza vlasti RS.

Senator Murphy i kongresmenka Wagner izrazili su zadovoljstvo novim zamahom u politici i diplomatiji aktuelnog Vijeća ministara BiH, s obzirom da je u SAD-u već dugo izostala kvalitetna uloga bh. diplomatije. Naglasili su da ih stoga raduje posjeta ministra Konakovića i delegacije što je pokazatelj novog i ozbiljnijeg pristupa diplomatije naše zemlje.

Sagovornici su najavili skoru posjetu BiH, te ponudili podršku i pomoć našoj zemlji na putu u EU.

Kada je riječ o produženju mandata misije EUFOR Althea, ocijenili su da se samo zajedničkim naporima doprinosi stvaranju sigurnijeg i stabilnijeg ambijenta u BiH.

Tokom susreta se razgovaralo i o zajednicama Bosanaca i Hercegovaca koji žive u američkim državama. Naglašeno je da bi posjeta ministra tim zajednicama bila značajna u cilju jačanja veza između dijaspore i domovine Bosne i Hercegovine.

Kongresmenka Wagner i senator Murphy su dobri poznavatelji prilika u Bosni i Hercegovini. Wagner dolazi iz Republikanske stranke. U Predstavnički dom američkog Kongresa izabrana je prvi put 2013. godine. Bila je predlagač zakona koji je usvojen u Predstavničkom domu, u kojem su navedeni najvažniji principi koje treba slijediti američka administracija u politici prema Bosni i Hercegovini.

Senator Murphy je snažan glas u Senatu koji se borio za otvaranje radnih mjesta, pristupačnu zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i vanjsku politiku okrenutu budućnosti. Inicijator je rezolucija o BiH u Senatu, a u posjeti našoj zemlji bio je prošle godine, saopćeno je iz MVP-a BiH.

 

Vezane vijesti

TUZLA