-2 C
Tuzla
02.02.2023.

Može li minimalna plata u FBiH biti 1000 KM?

Minimalna plata u Federaciji BiH nedavno je povećana za skoro deset posto, pa sada iznosi 596 KM. Ovaj iznos može pokriti tek 18 posto potrošačke korpe u BiH, koja je dostigla cifru od gotovo tri hiljade maraka. Kako građani preživljavaju, ne znaju ni oni sami.

Minimalna plata treba najmanje 1500 KM biti. Ne možeš živjeti na ovom vremenu dok platiš stan, grijanje.. koješta“, kazao je jedan od građana Tuzle.

Iako je minimalna plata povećana, nisu zadovoljni ni sindikati. Iz Saveza samostalnih sindikata Tuzlanskog kantona, ističu da bi vlasti hitno trebale reagovati i kao odgovor na inflaciju, najnižu platu povećati na 1000 KM.

Sramotno je ovo što je Vlada FBiH posljednjom odlukom utvrdila da je minimalna plata 596 KM, pogotovo ako uzmete u obzir da je inflacija u protekloj godini bila 18 posto“, kazao je Fahrudin Šahović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata TK.

Zbog toga su sindikati uputili inicijativu da se visina minimalne plata reguliše kroz zakonske okvire. Na taj način bi poslodavac radniku morao povećati najnižu platu na hiljadu maraka. Time bi se, barem donekle, zaustavio odliv radnika, smatra Šahović.

Mi se nadamo, a to je već u proceduri, naša inicijativa za usvajanje Zakona u federalnom Parlamentu o najnižoj plati. To je dobilo potrebnu većinu, otvorena je javna rasprava koja je u toku. Mi očekujemo da će uspostavljanjem Parlamenta i Vlade Federacije, ugledati svjetlo dana taj zakon“, rekao je Šahović.

A dok Zakon ne ugleda svjetlo dana, građani su mišljenja da minimalna plata nije dovoljna ni za život jedne osobe.

Ne mogu ljudi ništa, ne znam kako opstaju, onaj ko nema djecu da pomaže, teško“.

To nije dovoljno, po standardu života nije, ako je potrošačka korpa ovolika kolika jeste, to je skroz malo“.

To je malo. Minimalna plata treba biti 1000 KM“.

Neće ni 1000 KM biti dovoljno, neće riješiti sve probleme naših građana, živimo u drugim okolnostima u odnosu na prije tri do pet godina. Sada kad bi me neko pitao koliku platu želim, ja ne bih znao reći tu cifru“.

Da treba hitno povećati minimalnu platu, mišljenja su i poslodavci u Federaciji, koji su nedavno uputili inicijativu kojom bi se uz smanjenje doprinosa i poreza na dohodak povećale plate radnicima. Ukoliko njihova inicijativa bude usvojena i prođe potrebne parlamentarne procedure, sve plate u realnom sektoru bi bile povećane od 100 do 400 KM.

 

POSLJEDNJE DODANO