-1 C
Tuzla
01.02.2023.

Narednog mjeseca na snagu stupa Ugovor o socijalnom osiguranju između BiH i Češke

Veleposlanica Bosne i Hercegovine u Češkoj Republici Martina Mlinarević susrela se u Pragu sa šefom Odsjeka za međunarodno pravo Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike Emilom Rufferom kako bi razmijenili instrumente ratifikacije Ugovora o socijalnom osiguranju potpisanom između Bosne i Hercegovine i Češke Republike.

Ugovorom se prilikom primjene pravnih propisa u oblasti zdravstvene i socijalne potrebe, građani druge države izjednačavaju sa državljanima vlastite države. Naprimjer, ugovor osiguranicima osigurava pravo na pružanje žurne i neophodne zdravstvene skrbi u drugoj državi o trošku njihove osiguravajuće kuće, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Kada je riječ o penzijskoj oblasti, prema ugovoru, obje države će uzeti u obzir staž osiguranja u drugoj državi u slučajevima kada osigurana osoba ne navrši potreban period osiguranja u toj zemlji za dobivanje penzije. Ugovor također reguliše sabiranje perioda osiguranja u oblasti davanja za nezaposlenost ili priznavanje zahtjeva za novčanu naknadu u slučaju nesreće na radu ili profesionalne bolesti.

Ugovor o socijalnom osiguranju je jedan od ugovora koji kreiraju bolje okruženje za razvoj trgovine i poslovanja te pruža zaštitu zaposlenicima i poduzetnicima koji posluju istovremeno u obje države. Utvrđivanjem jasnih pravila za uključivanje građana u sistem osiguranja obje države i njihovih prava stvorit će se prostor za lakše kretanje radnika, poslovanja i pružanje usluga.

Pored sporazuma o ekonomskoj saradnji, sporazuma o promociji i zaštiti investicija i sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, ovo je još jedan od sporazuma koji doprinosi razvoju ekonomske saradnje između Republike Češke i Bosne i Hercegovine.

Zajedno s ugovorom o socijalnom osiguranju potpisan je i administrativni sporazum, koji utvrđuje mehanizme saradnje između relevantnih institucija dviju zemalja. Oba ugovora zamijenit će Konvenciju o socijalnom osiguranju i administrativni sporazum iz 1957. godine.

Novi ugovor je, kako je saopćeno, usklađen s međunarodnim standardima i principima koji se primjenjuju između zemalja Europske unije. Ugovor će stupiti na snagu mjesec dana nakon razmjene instrumenata ratifikacije.

POSLJEDNJE DODANO