15 C
Tuzla
30.05.2024.

Od ove godine građani za tzv.„markicu“ ne moraju ići u ZZO TK

Po prvi put građani u Tuzlanskom kantonu neće na svojoj zdravstvenoj legitimaciji imati zalijepljenu tzv. markicu, odnosno premiju zdravstvenog osiguranja. Razlog za ovu promjenu su nove, elektronske zdravstvene legitimacije čija distribucija je u Tuzlanskom kantonu počela prije nekoliko mjeseci. Ipak, građani će i dalje plaćati premiju zdravstvenog osiguranja, ali od ove godine neće morati ići u Zavod zdravstvenog osiguranja kako bi preuzeli svoju markicu. Od sada će sve ići preko integrisanog informacijskog sistema.

Lica koja posjeduju elektronsku zdravstvenu legitimaciju, ukoliko imaju redovnu uplatu doprinosa, ukoliko uplate premiju osiguranja, oni više nemaju potrebe dolaziti u naše prostorije ni zbog ovjere ni zbog aplikacije, jer se ovjera automatski na osnovu uplata integriše, a sama aplikacija uplatom se integriše u karton i to lice će u sistemu biti oslobođeno plaćanja participacije“, kazao je u izjavi za RTV Slon Riad Kurtalić, viši stručni saradnik za odnose s javnošću Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

U slučaju da premiju osiguranja osim za sebe, plaćate i za svoje članove porodice, tada ste obavezni doći u prostorije Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Da na uvid donesu uplatnicu da se vidi koji su to članovi porodice kako bi se oni integrisali u sam sistem. Ostavili smo mogućnost da i u tom slučaju ne mora dolaziti nego je dovoljno da skenira uplatnicu i da je dostavi na mail Zavoda. Ukoliko se premija osiguranja uplati posredstvom poslodavca, koji želi svojim radnicima uplatiti premiju, on je obavezan u tom slučaju uplatiti premiju osiguranja“, kazao je Kurtalić.

Po prvi put, premiju zdravstvenog osiguranja je moguće uplatiti i putem e-bankarstva. Ovaj sistem naplate dodatno će smanjiti gužve ispred Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Iznos je zadržao prošlogodišnji nivo, iznosi 20 KM po osiguranom licu. Sistem naplate je ostao isti, plaća se i dalje u poštama, bankama, a od ove godine i putem e bankarstva“, kaže Kurtalić.

S obzirom da je Zavod zdravstvenog osiguranja TK vanbudžetska organizacija, prilikom uplate posredstvom e-bankarstva ukoliko završetak naloga zahtijeva unos određenog broja, potrebno je unijeti sve nule. Kurtalić napominje i da svi oni koji i dalje imaju papirnu zdravstvenu knjižicu, što prije izvrše zamjenu za elektronsku.

Oni će morati podnijeti zahtjev za izdavanje elektronske zdravstvene legitimacije, jer više fizički nemamo markica i ne vršimo ovjeru i aplikaciju markice na stari način“.

Plaćanja premije zdravstvenog osiguranja su i dalje oslobođeni učenici, redovni studenti do navršene 26. godine, penzioneri koji primaju minimalnu penziju, ratni-vojni invalidi, civilne žrtve rata, davaoci organa, nezaposlene osobe na evidenciji Službi za zapošljavanje, te osobe koje se nalaze u ustanovama socijalne zaštite.

Redovni studenti do 26. godine života i lica koja se nalaze na evidenciji nezaposlenih, njima je ostao raniji sistem, dakle ovjerom zdravstvene legitimacije su oslobođeni plaćanja participacije. Sve ove ostale kategorije moraju dokumentacijom pravdati svoj status i za svaku kategoriju je različit period koliko su oslobođeni plaćanja participacije“, zaključio je Kurtalić.

Uplata premije osiguranja za 2023. godinu počela je danas, a prošlogodišnja važi do 31. marta ove godine.

 

Vezane vijesti

TUZLA