31 C
Tuzla
19.07.2024.

Potpisani ugovori sa doktorima medicine sa evidencije Službe za zapošljavanje

Tuzlanski kanton bogatiji je za 71 ljekara koji će biti angažovani u zdravstvenim ustanovama našeg kantona u ovoj godini. U Bosanskom kulturnom centru Tuzla potpisani su ugovori s ljekarima, a nosilac projekta zapošljavanja mladih doktora je Služba za zapošljavanje TK koja je i raspisala konkurs.

Godine napornog truda, zalaganja i učenja konačno će se isplatiti. Priliku da svoje znanje primjeni i pomaže pacijentima iz naše domovine, dobit će i Belmin i to zahvaljujući projektu Službe za zapošljavanje.

„Omogućili su nam priliku da se radno ostvarimo, steknemo znanja i iskustva i to primjenimo na građanima našeg kantona. Dakle, da ne odlaziti iz naše zemlje i liječiti stanovnike Njemačke, Austrije i drugih zemalja. Svakako to je jedan značajan projekat i nadamo se da će se i u budućnosti sprovoditi i da će zadržati što veći broj ljudi, ne samo ljekara, nego i budućnosti nadam se ekonomista, pravnika i svih ostalih struka i profesija“, kazao je Belmin Šljivić, doktor medicine.

Doktori medicine će se rasporediti u zdravstvene ustanove koje su iskazale potrebu za ovim kadrom, a radi se o osam Domova zdravlja, Univerzitetskom kliničkom centru, Bolnici Gračanica i Zavodu za javno zdravstvo.

„Obaveze su nastale za sve javne zdravstvene ustanove koje su iskazale potrebu za doktorima medicine. Njihova obaveza će se sastojati u prijemu u radni odnos tih doktora na 12 mjeseci, sa određenim iznosom neto plate i sa podnošenjem izvještaja prema Zavodu zdravstvenog osiguranja i Ministarstvu zdravstva“, objašnjava Melika Saračević, sekretar Ministarstva zdravstva TK.

Foto: RTV Slon

Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK ističe da su zdravstvenom sistemu neophodni ljekari. Ovo je, kako kaže, prilika da steknu stručna iskustva koja će im omogućiti da se kandiduju za određene specijalizacije kako bi zdravstveni sistem našeg kantona podnio nedostatak ovog kadra.

„Imamo prirodni odliv ljekara sa UKC-a i zdravstvenih ustanova. Otprilike 100 ljekara sa UKC-a Tuzla sljedeće godine ide u penziju. Samo jedan Dom zdravlja će sljedeće godine penzionisati 35 ljekara. Situacija nije da je alarmantna, nego je stvar potrebe da se ovaj 71 svršeni ljekar zaposli u sve zdravstvene ustanove“, rekao je Denis Husić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja TK.

Izvor finansiranja ovog projekta je Federalni zavod za zapošljavanje. Kompletan projekat sufinansiranja, ne računajući sredstva Službe za zapošljavanje iznosi 2,5 miliona. Svaki ljekar će mjesečno dobijati oko 2700 maraka.

„Mi ćemo nastaviti sa realizacijom ovog projekta u okviru obezbjeđenih finansijskih sredstava koja imamo prije svega od Federalnog zavoda za zapošljavanje, Službe za zapošljavanje TK, a nadamo se i sredstvima Zdravstvenog osiguranja“, kazao je Miralem Softić, direktor Službe za zapošljavanje TK.

Kako navodi Softić, na evidenciji biroa je trenutno još 40 do 50 doktora medicine koji čekaju zaposlenje. Cilj ovog projekta je poboljšanje zdravlja stanovništva i zadovoljstva korisnika zdravstvenih usluga na području kantona kroz omogućavanje pružanja većeg obima zdravstvenih usluga putem angažmana dodatnog stručnog kadra.

Vezane vijesti

TUZLA