20 C
Tuzla
23.05.2024.

Povećan izvoz tekstila, odjeće, kože i obuće iz BiH

Vrijednost izvoza industrije tekstila, odjeće, kože i obuće u Bosni i Hercegovini u 2023. iznosila je milijardu i blizu 865 miliona KM, što je za blizu 31 milion KM više nego prethodne godine, podaci su Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH).

Prema posljednjim dostupnim podacima, u industriji tekstila, odjeće, kože i obuće u Bosni i Hercegovini posluje 464 preduzeća, koja zapošljavaju preko 32 hiljade radnika.
Iz VTKBiH navode da se kompanije koje su izgradile vlastiti brend suočavaju s nizom izazova, uključujući konstantan rast cijena repromaterijala.

Ti izazovi utiču na njihovu sposobnost plasiranja robe na tržište. Važno je napomenuti da većina preduzeća u toj industriji obavlja “lohn” poslove za poznatije strane brendove, dok je manji broj onih koji samostalno razvijaju svoje brendove.

Svi se suočavaju s raznim izazovima, uključujući pitanja vezana uz cijene repromaterijala, tržišnu konkurenciju i promjene u potražnji.

Ta industrija, iako se suočava s brojnim izazovima poput rasta cijena repromaterijala i tržišne konkurencije, i dalje ostaje vitalan dio ekonomije Bosne i Hercegovine.
Ključno je da kompanije nastave inovirati i prilagođavati se promjenama kako bi ostale konkurentne na globalnom tržištu.

Također, podrška i saradnja među kompanijama unutar industrije mogu biti jedan od ključnih faktora za prevladavanje izazova i ostvarivanje daljnjeg rasta i razvoja.

RTV Slon/ Fena

Vezane vijesti

TUZLA